HIRDETÉS
HIRDETÉS

Európa tovább araszol a szigorúbb korlátozások felé

Szerző: | 2020. október 16., 22:14 | Külföld

Védőmaszkot viselő vendégek egy milánói kávézó teraszán 2020. október 13-án. Az olasz kormány a koronavírus-járvány erősödésének megfékezése érdekében ettől a naptól kezdve újabb, 30 napra érvényes korlátozó intézkedéseket vezetett be: kötelezővé tette a szájmaszkhasználatot zárt helyiségekben és szabadtéren is hatéves kortól. A kormányrendelet szorgalmazza, hogy az emberek otthonaikban is viseljenek szájmaszkot, ha vendégségbe érkezett családtagokkal, barátokkal találkoznak. Az éttermeknek éjfélkor, a bároknak és lokáloknak este kilenckor kell bezárniuk. MTI/AP/Luca Bruno

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint elfogadhatatlan a lezárások és korlátozások újbóli bevezetése, egyre több európai ország nagyvárosaiban kényszerülnek újra alkalmazni a kijárási tilalom valamilyen formáját. Emmanuel Macron már szerdán éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Párizsban, illetve nyolc másik francia nagyvárosban. A cél az, hogy a napi fertőzések száma 2-3 ezer környékére essen vissza, ehhez viszont drasztikusan korlátozni kell a találkozások számát.

Madridban szombaton kezdődött a 15 napos egészségügyi vészhelyzet, a spanyol kormány tíz városban vezetett be kijárási korlátozásokat az október 12-i nemzeti ünnepet megelőzően.

Nagy-Britanniában szerdán vezették be a háromlépcsős korlátozási rendszert, és egyre több politikus gondolja azt, hogy érdemes lenne megfontolni Graham Medley professzor ötletét is, aki szerint egy két-három hetes teljes lezárás megszakítaná a fertőzésláncokat. A rövidtávú lezárások segíthetnek lassítani a fertőzés ütemét illetve enyhíteni a kórházakra nehezedő nyomást. 

Olaszország: Önkéntes kijárási korlátozás

A tavaszi időszakhoz hasonlóan különösen súlyos a helyzet Olaszországban, ahol önkéntes kijárási korlátozására szólították fel a lakosságot az orvosok pénteken. Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma ugyanis meghaladta a tízezret pénteken. A házi orvosokat is tömörítő szakmai szövetség (Fimmg) felhívása szerint az olaszok azonnal és önkéntesen tekintsék érvényesnek a kijárási korlátozást – írja az MTI.

 „A számok aggasztóan emelkednek, minden eszközzel korlátozni kell a fertőzés terjedését, a munkavégzés és az iskolába járás mellett minden más tevékenység, mozgás felesleges, vagyis feláldozható” – olvasható a Fimmg közleményében.

 Roberto Speranza egészségügyi miniszter is komolynak nevezte a helyzetet. „Nem lehet alábecsülni azt, ami egész Európában zajlik, nem szabad elhallgatni a helyzet súlyosságát” – jelentette ki.  Hangsúlyozta, hogy a kedden életbe léptetett országos korlátozásokat egyelőre csak helyi szinten szigorítják, ahol a fertőzés terjedése túllépi az egyes reprodukciós értéket.

A kormányerő Demokrata Párt (PD) azonban az óvintézkedések azonnali és általános szigorítását sürgette a franciaországihoz hasonló kijárási tilalommal akár már a hét végétől. A húsz tartomány felében megteltek a Covid-19 betegeknek fenntartott intenzív ágyak. A római járványközpont Spallanzani kórházban és Nápoly kórházaiban már kizárólag koronavírus-fertőzötteket fogadnak, minden más kezelést és orvosi beavatkozást felfüggesztettek.

Tavasszal valamivel több mint ötezer volt az összes betegnek fenntartott intenzív helyek száma az országban, azóta ez 6628-ra emelkedett, de még további ezerhatszázra lenne szükség. Az egész országban már csak ezerötszáz lélegeztető-gép áll rendelkezésre.

Campania régió elnöke, Vincenzo De Luca október végéig leállította az alig egy hónapja újraindított oktatást az óvodáktól az egyetemekig. Betiltotta az összejöveteleket köztük az esküvőket és a lakásokban rendezett találkozókat. „Erős fellépésre van szükség, a félmegoldások nem szülnek eredményt” – jelentette ki De Luca, aki ellen pedagógusok és tanárok tüntettek a nápolyi utcákon. Campaniában pénteken 1261 új beteget szűrtek a korábbi 1100 után.

Lombardia vezetője, Attilio Fontana bejelentette, hogy a gimnáziumok és szakközépiskolák visszaállnak az online oktatásra. A diákok otthontartása a tömegközlekedés terheltségét kívánja csökkenteni. Fontana hozzátette, hogy a vendéglátóhelyek este tíz órás bezárására készülnek.

Kritikusnak tartják a helyzetet Milánóban és térségében, ahol a reprodukciós ráta túllépte a kettes értéket. Az egymilliós városban regisztrálják a régió betegeinek felét. Ismét bezárt a város operaháza, a Scala. Egész Lombardiában 2419 új beteget szűrtek pénteken.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint egy nap alatt országosan 10 010 új fertőzöttek szűrtek a korábbi 8804 után. Az új betegek száma negyedik napja több mint ezerrel emelkedik. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 107 ezret, kórházban több mint hatezren vannak, az utóbbi egy nap majdnem négyszázzal emelkedett a számuk. Egy nap alatt ötvenöt beteg halt meg a korábbi 83 után, a halottak száma 36 ezer felett van.

Belgium: éjszakai kijárási tilalom

Belgiumban a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt hétfőtől egy hónapra bezárnak a vendéglátó egységek és éjszaki kijárási tilalom lép életbe. Alexander de Croo belga kormányfő péntek esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a járványügyi helyzet súlyosbodása várható a következő napokban és hetekben, az újabb fertőzöttek és a halálesetek száma napról napra növekszik. A miniszterelnök minden lakost önfegyelemre, valamint a higiéniai és a társadalmi távolságtartási szabályok betartására szólított fel.

A bejelentett intézkedések keretében hétfőtől egy hónapra bezárnak az éttermek is, miután a bárok üzemelését egy hete már felfüggesztette a belga kormány. A hatóságok emellett éjféltől reggel 5-ig tartó kijárási tilalmat rendeltek el. A kültéri alkoholfogyasztás este 8 óráig lesz megengedett.

Belgiumban ezen a héten átlagban napi 6 ezer új fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi hatóságok. A 11, 5 millió lakost számláló országban a járvány helyi megjelenése óta 192 ezer ember fertőződött meg, és 10 336 a halottak száma.

Címkék: Belgium, fertőzöttek, kijárási tilalom, koronavírus-járvány, Olaszország


HIRDETÉS
Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

„Úgy éreztem egy ideig, hogy források és a mozgástér hiánya miatt nem fogom tudni kiélni a kreativitásomat. Aztán átállítottam magam: ráálltam a társadalmi munka, a közösség erejére.”

Fradi: nagyszínpad!!

Fradi: nagyszínpad!!

Fontos a hazai bajnokság vagy a kupa, megsüvegelendő volt a BL kisöccsének számító Európa-liga főtábláján való tavalyi helytállás, de ez az a szint, ami a futballvilágban már valóban számít.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest