Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Amerikai kutatás: Nem nagyon lehet elkapni a vírust a repülőkön

Szerző: | 2020. október 17., 19:05 | Külföld, Tudomány

Védőmaszkot viselő emberek a vietnami Danang város repülőterén 2020. július 27-én. Képünk illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Vietnami Hírügynökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye a repülőgépek fedélzetén – derítette ki egy új kutatás, amelyről többek között az ABC News számolt be. Eszerint ha egy ülő utas maszkot visel, akkor mindössze 0,003 százaléknyi esély van arra, hogy az általa kilélegzett részecskék a mellette ülő utastársa körüli légzési zónába kerülnek. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma és a United Airlines légitársaság a napokban publikálta közös tanulmányát, csaknem hat hónap alatt 300 tesztet végeztek el egy próbababa segítségével. 

HIRDETÉS - AIP

A Boeing 777-es és 767-es utasszállító repülőgépeken végzett tesztek során abból indultak ki, hogy minden ülés foglalt, az utasokat érzékelőkkel helyettesítették. Ezután az új koronavírussal azonos méretű részecskéket engedtek az utastérbe egy maszkot viselő próbababa száján keresztül, és azt tanulmányozták, hogyan, milyen irányban terjednek a részecskék. A  repülőgépek gyors levegőkeringtető és szűrőrendszere miatt az utastérben lévő részecskék 99,99 százaléka hat percen belül eltűnt a belső térből. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A kutatók szerint a maszkviselés akár a közvetlen utastársak köhögése esetén is segít minimalizálni a fertőzésnek való kitettséget. A Nemzetközi Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 1,2 milliárd utas közül mindössze 44 esetben fordult elő, hogy a repülőjáraton fertőződött meg koronavírussal az utas. Ezek az esetek leginkább a járvány kezdetén fordultak elő, amikor még nem volt kötelező a maszk viselése. 

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus-járvány, maszkviselés, United Airlines


Így ismertem meg Andreát

Így ismertem meg Andreát

Az elnyert Tigáz-tender utáni állófogadáson láttam meg először. Homáros, illetve homályos tekintettel néztem, amint áttetsző blézerében, egy tévéstáb riportereként leszólít egy jóvágású pincért: „Mészáros úr, feltehetnék Önnek pár kérdést?”

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest