HIRDETÉS
HIRDETÉS

Amerikai kutatás: Nem nagyon lehet elkapni a vírust a repülőkön

Szerző: | 2020. október 17., 19:05 | Külföld, Tudomány

Védőmaszkot viselő emberek a vietnami Danang város repülőterén 2020. július 27-én (Fotó: MTI/EPA/Vietnami Hírügynökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rendkívül alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye a repülőgépek fedélzetén – derítette ki egy új kutatás, amelyről többek között az ABC News számolt be. Eszerint ha egy ülő utas maszkot visel, akkor mindössze 0,003 százaléknyi esély van arra, hogy az általa kilélegzett részecskék a mellette ülő utastársa körüli légzési zónába kerülnek. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma és a United Airlines légitársaság a napokban publikálta közös tanulmányát, csaknem hat hónap alatt 300 tesztet végeztek el egy próbababa segítségével. 

A Boeing 777-es és 767-es utasszállító repülőgépeken végzett tesztek során abból indultak ki, hogy minden ülés foglalt, az utasokat érzékelőkkel helyettesítették. Ezután az új koronavírussal azonos méretű részecskéket engedtek az utastérbe egy maszkot viselő próbababa száján keresztül, és azt tanulmányozták, hogyan, milyen irányban terjednek a részecskék. A  repülőgépek gyors levegőkeringtető és szűrőrendszere miatt az utastérben lévő részecskék 99,99 százaléka hat percen belül eltűnt a belső térből. 

A kutatók szerint a maszkviselés akár a közvetlen utastársak köhögése esetén is segít minimalizálni a fertőzésnek való kitettséget. A Nemzetközi Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 1,2 milliárd utas közül mindössze 44 esetben fordult elő, hogy a repülőjáraton fertőződött meg koronavírussal az utas. Ezek az esetek leginkább a járvány kezdetén fordultak elő, amikor még nem volt kötelező a maszk viselése. 

Címkék: koronavírus-járvány, maszkviselés, United Airlines


HIRDETÉS
Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

„Úgy éreztem egy ideig, hogy források és a mozgástér hiánya miatt nem fogom tudni kiélni a kreativitásomat. Aztán átállítottam magam: ráálltam a társadalmi munka, a közösség erejére.”

Fradi: nagyszínpad!!

Fradi: nagyszínpad!!

Fontos a hazai bajnokság vagy a kupa, megsüvegelendő volt a BL kisöccsének számító Európa-liga főtábláján való tavalyi helytállás, de ez az a szint, ami a futballvilágban már valóban számít.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest