HIRDETÉS
HIRDETÉS

Meghalt a paranormális csalók legrosszabb rémálma, James Randi

Szerző: | 2020. október 22., 09:39 | Külföld, Kultúra

James Randi 2015-ben Helsinkiben (Fotó: Think Helsinki, Think!/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

92 éves korában „az életkorral összefüggő okok következtében” kedden meghalt James Randi bűvész, a nemzetközi szkeptikusmozgalom prófétája. Amíg illuzionistaként működött, a Csodálatos Randi néven lépett fel, de élete jó részét a halottlátók, asztrológusok, médiumok, kanálhajlítók, csodadoktorok és hasonló csalók lebuktatásának szentelte. A halálhírt az általa alapított James Randi Alapítvány tette közé.

Randi Randall Zwingle néven született Kanadában, és az ötvenes években lett Észak-Amerika szerte ismert bűvész, vagy ahogy újabban hívják őket, illuzionista, miután fellépett az NBC televízió Today Show-jában. Akkor kezdett érdeklődni a bűvészkedés iránt, amikor tizenéves korában egy biciklibalesetet követően több mint egy évet gipszágyban töltött, és az orvosok arra számítottak, hogy soha többé nem fog járni.


HIRDETÉS

Még az érettségi előtt otthagyta a középiskolát, és cirkuszi társulatokhoz, varietészínházakhoz csapódva kezdett „varázsolni”: médiumként lépett fel. Később asztrológusnak ált, az egyik kanadai újságban még asztrológiai rovata is volt – miközben persze pontosan tudta, hogy marhaság az egész. Legnagyobb sikereit szabadulóművészként érte el. A hetvenes években kiszabadult egy kényszerzubbonyból, amit a Niagara-vízesés fölé lógattak.

A paranormális „jelenségek” iránti érdeklődés a hetvenes években meredek emelkedésnek indult, Uri Geller és társai hirtelen komolyan vett sztrárok lettek. Randi ezt látva kezdte felfedni a trükkjeiket – amelyekről ők azt állították, hogy csodatételek. Randi hatvan éves korában vonult vissza az aktív bűvészettől, és onnantól kezdve a főállású szkeptikussá vált, a nemzetközi szkeptikusmozgalom legnagyobb tisztelettel övezett figurája mind a mai napig.

Egyik legnagyobb sikere az volt, amikor a nyolcvanas években Jimmy Carlson The Tonight Show című műsorában lebuktatta az akkoriban elképesztően sikeres (és vagyonokat bezsebelő) tévéprédikátort és pszichikus gyógyítót, Peter Popoffot. Popoff mutatványa az volt, hogy a tévé által közvetített megamiséin látszólag pontosan ismerte az elé kerülő random résztvevők teljes kórtörténetét. Randi leleplezte, hogy a felesége súgott neki egy apró fülhallgatón keresztül.

A kilencvenes években egymillió dollárt ajánlott bárkinek, aki ellenőrzött körülmények között bizonyítja, hogy természetfeletti képességekkel rendelkezik. De ez megdöbbentő módon senkinek sem sikerült. Randi élete végéig juttatott adományokat a kritikus gondolkodást segítő szervezeteknek. James Randit túlélte férje, Deyvi Peña.

Randi legnagyobb tisztelője Penn Jilette volt, a Penn & Teller bűvészpáros nagyobbik tagja. Ő így emlékezik rá: „Búcsúzunk az igazán elképesztő James Randitól, inspirációnktól, mentorunktól és drága barátunktól. Örökké szeretni fogunk.”

Címkék: bűvészet, james randi, paranormális, szkeptikus


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest