Andrzej Duda lengyel elnök is koronavírusos

Andrzej Duda lengyel elnök is koronavírusos

A koronavírus miatt védőmaszkot viselő Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje és a felesége, Agata Kornhauser-Duda a lengyel elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án (Fotó: MTI/PAP/Lukasz Gagulski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pozitív lett Andrzej Duda lengyel elnök koronavírus-tesztje – közölte az elnöki hivatal államtitkára szombaton, éppen azon  napon, amikor az országban tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását és betiltják az ötfősnél nagyobb csoportosulásokat.

Andrzej Duda fertőzöttsége ellenére jól érzi magát – tette hozzá Blazej Spychalsky a Twitteren.  Waldemar Kraska, az egészségügyi miniszter helyettese is arról beszélt, hogy az elnök fiatal (48 éves), ezért véleménye szerint gond nélkül átvészeli a vírust. A Reuters értesülése szerint a kontaktkutatás már elkezdődött: a friss Roland Garros-győztes Iga Swiatek teniszsztár is karanténba kerülhet, mert pénteken találkozott az államfővel, amikor kitüntetést vett át sportsikereiért.

Szombattól az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros járványövezetnek nyilvánították. Egyelőre két hétre bezárnak az éttermek, amelyek kizárólag elvitelre készíthetnek ételeket.

Mint az MTI tudósításából kiderül, a mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban pénteken a megelőző 24 órából 13 632 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, 153-an elhunytak, közülük 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt. Egy nap alatt 687-tel, 10 788-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 851 beteg volt lélegeztetőgépre kapcsolva.