Elhunyt a Samsung elnöke

Elhunyt a Samsung elnöke

Li Kun Hi (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Li Kun Hi, a dél-korai konglomerátum elnöke 78 éves korában meghalt. Már évek óta, szívrohamát követően kórházban ápolták, a Samsungot ténylegesen fia, Li Dzse Jong alelnök irányította – írja a HVG.

A Samsungot Li Kun Hi apjától örökölte, de az a cég még nagyon nem hasonlított a világ elektronikai iparában meghatározó helyet elfoglaló, és Dél-Koreában szinte állam az államban módjára működő óriásvállalathoz. A Samsung eredetileg ugyanis tésztát gyártott. Ma már gyakorlatilag nincs olyan iparág, amelyben ne lennének jelen. Noha külföldön a Samsungot elektronikai cégként ismerik, otthon a biztosítástól az építőiparig mindenben jelen vannak.

A cég de facto irányítója, Li Dzse Jong ellen évek óta büntetőperek vannak folyamatban, és rövid időre börtönbe is kellett vonulnia. A vád vesztegetés, korrupció, illetve egy sor más gazdasági bűncselekmény. A feltételezések szerint a Samsug-alelnök több politikus kampányát is segítette törvénytelen módon, illetve alapítványokon keresztül vagyonokkal pénzelte a neki tetsző döntések meghozatalát.