Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ismét százezres tüntetés volt Minszkben

Szerző: | 2020. október 25., 19:34 | Külföld

Az elnökválasztás eredménye ellen tüntető emberek Minszkben 2020. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/TUT.by)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Újfent tömegek követelték Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását a fehérorosz fővárosban vasárnap. Az ellenzék korábban október 25-ét szabta meg határidőként Lukasenka lemondására.

Több mint százezren vonultak Minszk utcáira – közölte helyszíni tudósításában az ellenzéki Sztrana dlja Zsiznyi (Élhető országért) televíziós csatorna. Értesülésük szerint a hatóságok több újságírót is őrizetbe vettek a tüntetésen. Független forrásból nem lehetett ellenőrizni az ellenzéki tévé adatait – írja a 24.hu.

A fehérorosz biztonsági erők a TASZSZ orosz hírügynökség szerint gyakorlatilag lezárták a belvárost, miután az ellenzék tiltakozó akciót hirdetett Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt nemzeti ultimátuma keretében. A hatóságok emellett lezárták a belvárosi metróállomásokat is, hogy akadályozzák a tiltakozók gyülekezését és mozgását.


HIRDETÉS

A sötétedéssel a hatóságok villanógránátokat is bevezettek tömegoszlatásra Minszkben. A rendőrök több városrészben is erőszakosan léptek fel a tüntetők ellen, szemtanúk beszámolói szerint többen megsérültek.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség a fehérorosz belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy olyan értesüléseket vizsgálnak, amelyek szerint lövések is eldördültek a biztonságiak és a tüntetők összecsapásai során a fővárosban.

A tüntetéssorozat az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart, a hivatalos adatok szerint Lukasenka a szavazatok 80 százalékával győzött, ugyanakkor az exitpoll felmérések alapján az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja kapta a legtöbb szavazatot. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást.

A Litvániába kényszerített ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja azt kérte honfitársaitól, hogy hétfőn tartsanak egynapos általános sztrájkot és ne hagyják el otthonukat.

Címkék: Aljakszandr Lukasenka, általános sztrájk, Minszk, Szvjatlana Cihanouszkaja, tüntetés


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest