Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Tekerje vissza az órát, lehet, hogy soha többé nem teheti meg

Szerző: | 2020. október 25., 07:35 | EU, Külföld

Óraátállítás (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma hajnalban kezdetét vette a téli (vagyis normális) időszámítás, vagyis, ha nem kelt felt ezért éjszaka, akkor most állítson vissza minden órát egy órával a lakásban. Az őszi és a tavasz óraátállításkor menetrend szerint újrakezdődik a vita arról, hogy minek van ez az egész. Talán, amikor kitalálták, még volt értelme (energiamegtakarítás, a ledolgozott órák nagyobb fénytartalma), de mára minden bizonnyal mindez jelentőségét vesztette.

HIRDETÉS - AIP

Az Európai Unió, írja a 24.hu, már tavaly döntött arról, hogy eltörlik az óraátállítást kontinenszerte. a döntés jövőre lépne hatályba. Méghozzá olyan egyszerűnek tűnő megoldással, hogy tavasszal, a nyári időszámításra való áttérés pillanatában azok az országok, amelyek úgy döntenek, hogy a téli időszámítás által meghatározott időzónában kívánnak maradni, egyszerűen nem tesznek semmit, a többiek pedig még egyszer utoljára tekernek, aztán úgymaradnak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Ahogy tudományos körökben már rég nincs vita arról, hogy az óraátállítás értelmetlen, arról is egyetértés van, hogy a téli időszámítás a biológiailag előnyösebb (hiszen ez volt régen is, ez követi legjobban a nappal-éjjel ciklus váltakozását. De a végső döntést – vagyis, hogy melyik időszámításnál maradunk-e, az óraátállítás eltörlése már eldöntetett –a kormány fogja meghozni, nem az ember biológiai órája.

A felmérések szerint az emberek szűk többsége a nyári időszámítást favorizálja. Ez így egyszerűnek tűnik ugyan, de a külföldi utazások alkalmával nagy lehet majd az összevisszaság. Minthogy minden ország saját hatáskörben dönt arról, hogy mely időszámításhoz kíván tartozni, 2021-től simán lehet, hogy azokban a szomszédos országokban, amelyekben ugyanannyit mutattak az órák, amióta világ a világ (illetve léteznek órák), már egy órával el fog térni a helyi idő.

Sőt, még az égtájak sem fognak ebben segíteni, hiszen az is könnyen előfordulhat, hogy a nyugati szomszédnál lesz egy órával több (pedig a Föld forgása miatt ennek fordítva kellene lennie). Ahol ráadásul időzónahatár is van a határok mentén, ott a két szomszédnál két órával is eltérhet a helyi idő.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: időszámítás, óraátállítás


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest