Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Korrupció gyanúja miatt megvonták a volt román egészségügyi miniszter mentelmi jogát

Szerző: | 2020. október 27., 20:30 | Külföld

Nicolae Bănicioiu (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A román képviselőház kedden megvonta a mentelmi jogát a megvesztegetés elfogadásával gyanúsított Nicolae Banicioiu volt egészségügyi, valamint ifjúsági és sportminiszternek, aki ellen a korrupcióellenes ügyészség akar büntetőjogi eljárást indítani.

A képviselőházban a pártok többsége támogatta a mentelmi jog megvonását, 202-en voksoltak Banicioiu mentelmi jogának megvonása mellett, 12-en ellene. Előző nap a képviselőház jogi bizottsága is hasonlóan döntött. Az ülésen jelen volt Banicioiu is, aki jelenleg a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök által vezetett Pro Románia párt tagja. A politikus úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség által ellene megfogalmazott gyanúsítások “hazugságok”, ártatlannak vallotta magát. Jelezte, nincs rejtegetni valója, így nem is kérte a képviselőháztól, hogy megakadályozzák az ellene tervezett büntetőjogi eljárást.

Banicioiu mentelmi jogának a megvonását egykori pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) is támogatta, amely a legnépesebb frakcióval rendelkezik a román törvényhozói testületben. Az ügyészség volt kormánytagok ellen, akik jelenleg törvényhozói mandátummal rendelkeznek, csak a parlament jóváhagyásával indíthat bűnvádi eljárást.


HIRDETÉS

A korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsítja a képviselőt, hogy 2012 decembere és 2014 márciusa között ifjúsági és sportminiszterként 1,292 millió lej (264 ezer euró) értékben kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől cserében azért, hogy az egészségügyi minisztert meggyőzze bizonyos korházvezetők kinevezéséről vagy tisztségben tartásáról. Az üzletembernek a szóban forgó korházakkal szerződése volt, neki az volt az érdeke, hogy olyan kórházvezetők kerüljenek funkcióba vagy maradjanak ott, akik támogatták az üzletember cégének a kórházakkal kötött szerződéseit.

Az ügyészek szerint Banicioiu 2014 és 2015 között is – akkor már egészségügyi miniszterként – kenőpénzt fogadott el két üzletembertől 2,612 millió lej (536 ezer euró) értékben hasonló céllal, így összesen 3,9 millió lej (800 ezer euró) elfogadásával gyanúsítják. (MTI)

Címkék: korrupció, Nicolae Banicioiu, Románia


HIRDETÉS
„A babkonzerv nem fog elszórakoztatni”

„A babkonzerv nem fog elszórakoztatni”

Nincs teljes boltzár, de ez a karácsonyi szezon nem lesz olyan, mint általában. A könyvkiadók túlélhetik az évet? Kik szenvedték meg eddig jobban a pandémiát, és milyen hosszabb távú hatásai lehetnek a válságnak?

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest