Von der Leyen: Az EU 100 millió eurót mozgósít gyorstesztek vásárlására

Von der Leyen: Az EU 100 millió eurót mozgósít gyorstesztek vásárlására

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 – A koronavírus terjedésének megállítása céljából az Európai Bizottság a gyors antigéntesztek közvetlen megvásárlásához és eljuttatásához a tagállamok számára 100 millió eurót (mintegy 36 milliárd forint) mozgósít – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az uniós testület újabb járványügyi intézkedéscsomagjának bemutatásakor szerdán.

Von der Leyen elmondta, az intézkedéscsomag meghatározza a nemzeti és regionális tesztelési stratégiák kialakításához szükséges kulcsfontosságú elemeket. Egyebek mellett az információáramlás javítására, a hatékonyabb és gyorsabb tesztelés biztosítására, a határokon átnyúló járványfigyelő alkalmazások teljes mértékű kihasználására és az alapvető gyógyászati kellékek biztosítása összpontosít. Bejelentette, hogy a bizottság új közös közbeszerzési eljárást indított az oltáshoz szükséges orvosi eszközök beszerzésére vonatkozóan.

Európai minimálbért szeretnének

Von der Leyen azt is bejelentette szerdán: az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő az Európai Unión belüli munkavállalók tisztességes megélhetésének biztosítására. Elmondta, a koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosított legyen a tisztességes megélhetés, és ebben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak. A javaslat a tisztességes verseny biztosításával segít megvédeni azokat a munkáltatókat is, akik egyidejűleg tisztességes bért fizetnek a munkavállalóknak – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

(MTI nyomán)