Van olyan ország, ahol már 200 napja nem találtak helyben új fertőzöttet

Van olyan ország, ahol már 200 napja nem találtak helyben új fertőzöttet

Koronavírus – Tajvan (Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzetvédelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kína által el nem ismert szigetországban, Tajvanon már kétszáz napja nem találtak olyan új koronavírusos fertőzöttet, aki az országon belül kapta volna el a kórokozót. A tajvani járványügyi és betegségmegelőzési központ utoljára április 12-án regisztrált új, országon belüli terjedésből származó esetet. Eddig összesen 553 fertőzöttet találtak, és mindössze heten haltak meg – írja a Time magazin.

Náluk tehát gyakorlatilag nincs második hullám. Mit csinálnak jól a 23 milliós népességű szigeten? Szakértők szerint azt biztosan jól tették, hogy a kezdet kezdetén lezárták a határokat: már január végén teljes beutazási tilalmat vezettek be a járvány kiindulópontja, Vuhan illetve Kína vonatkozásában, és azóta is csak nagyon szigorú ellenőrzés és automatikus karanténkötelezettség mellett lehet belépni az országba. További hatékony intézkedéseket is tettek, náluk például remekül megy a kontaktkutatás, szigorúan betartatják a karantént, és általános a maszkviselés valamint a fertőtlenítő kézmosás. 

A járvány kitörésekor központi tartalékot halmoztak fel maszkból, miközben megtiltották azok exportját. Négy hónapon belül 2 millió darabról 20 millióra emelték a napi gyártási kapacitást, így a kormány központilag is osztja a maszkokat a lakosságnak. 

– Más országok számára még az lehet a tanulság, hogy semmi sem működik hatékony kontaktkutatás nélkül, mely révén fel lehet fedezni és el lehet különíteni a gyanús vagy pozitív eseteket – mondta Chen Chien-jen, Tajvan korábbi alelnöke és epidemiológusa. A tajvaniak kontaktkutatása legendásan hatékony, minden pozitív esetnél átlagban 20-30 kapcsolatot tárnak fel, de extrém esetben ez felmehet 150-re. Lényeges, hogy a fertőzött személyek kontaktjait nemcsak felkutatják, hanem azonnal 14 napos karanténba küldik őket. Eddig összesen 340 ezren kerültek házi karanténba. Persze nem könnyű az embereket ott sem karanténban tartani, ezért megszervezték számukra az élelmiszerszállítást, sőt, hogy ne érezzék magukat túlságosan elszigetelve, a Line Bot nevű robottal is csetelhetnek. Akik megszegik a karantént, akár 35 ezer dollár büntetést is kaphatnak, de eddig kevesebb mint ezer főt kellett büntetni, vagyis 99,7 százalékuk betartja az előírásokat.

Mint korábban megírtuk, a tajvaniak azért is olyan felkészültek, mert még emlékeznek a 2003-as, ugyancsak Kínából indult SARS-járványra, amely náluk 346 megbetegedéshez és 73 halálesethez vezetett. Emiatt eleve komolyabban veszik a maszkviselést, és új egészségügyi stratégiát alakítottak ki. 

Peter Collignon, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Orvostudományi karának járványügyi szakértője szerint valószínűleg Tajvan védekezik a legjobb eredménnyel az egész világon. Különösen nagy szó ez, miután a sziget lakossága körülbelül akkora mint Ausztráliáé, és sokkal zsúfoltabban élnek egymás mellett.

Tajvan egyike azon nagyon kevés országoknak is, ahol 1,56 százalékos gazdasági növekedést várnak 2020-ra. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetnek, csak az elmúlt két hétben 20, külföldről – főleg a Fülöp-szigetekről és Indonéziából – behurcolt esetet azonosítottak.