Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Nem tartanak alkotmánymódosító népszavazást Romániában

Szerző: | 2020. november 11., 21:00 | Külföld

Voksoló lép ki a szavazófülkéből Romániában, a 2019-es elnökválasztáson (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lehet már a december 6-ra kiírt parlamenti választásokkal egy időben népszavazást is tartani Romániában a büntetett előéletűek megválaszthatóságát korlátozó alkotmánymódosítási kezdeményezésről, miután az erről dönteni hivatott szenátus szerdai ülése létszámhiány miatt határozatképtelennek bizonyult.

HIRDETÉS - AIP

Romániában kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás is szükséges az alkotmány módosításához. Az utóbbi évek korrupcióellenes tüntetéseiből kinőtt, Bűnözők nélküli közéletet elnevezésű mozgalom polgári kezdeményezésként terjesztette a parlament elé alkotmánymódosító törvényjavaslatát, amelyhez csaknem egymillió aláírást gyűjtött. A tervezetet júliusban a képviselőház ellenszavazat nélkül elfogadta, a népszavazás kiírása így most már azon múlik, hogy megkapja-e a tervezet a szenátorok kétharmadának voksát.

A rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által támogatott alkotmánymódosítás ügye szerdán a politikai árukapcsolásnak esett áldozatul. A kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanis azért bojkottálta a szenátus ülését, mert a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) a választások elhalasztásának ügyét is napirendre tűzte.

Robert Cazanciuc szociáldemokrata házelnök szerdán közölte: a PSD kész megszavazni a szenátusban is azt az alkotmánymódosító kezdeményezést, amellyel az USR eredetileg a korrupcióért azóta bebörtönzött Liviu Dragnea volt pártelnököt vette célba. Cazanciuc rámutatott: a PSD vezetése megújult, parlamenti jelöltlistáin pedig egyetlen priusszal rendelkező, vagy bűnvádi eljárás alatt álló politikus sincs.

A PSD azonban azt a – Klaus Iohannis államfő által megfontolásra visszaküldött – törvényt is újból meg akarta szavazni szerdán, amellyel a parlament elvenné a kormánytól a választások kiírásának jogát. Ennek a jogszabálynak a hatályba lépése lehetővé tenné a baloldali többség számára, hogy néhány hónappal elhalassza – a győzelemre legesélyesebb, de leszálló ágra került – PNL által türelmetlenül várt, a PNL-kormány által december 6-ára kiírt voksolást. Az alkotmánymódosítást egyébként támogató kormánypárt ezért inkább távol maradt a szenátus szerdai ülésétől, hogy ne segítsen a PSD-nek jogalapot teremteni a választások elnapolására.

Szerda volt az utolsó nap, amikor a bukaresti szenátus még összevonhatta volna a népszavazást a parlamenti választásokkal. A szenátusi voksolás időzítésének azért van jelentősége, mert meghatározza a referendum napját: egy alkotmánymódosító törvénytervezetről a szenátusi elfogadást követő 30 napos időszak utolsó vasárnapján kell megrendezni a népszavazást.

A Bűnözők nélküli közéletet mozgalom tervezete alaptörvénybe foglalná, hogy Romániában nem választható a törvényhozásba, a helyi közigazgatásba vagy az államelnöki tisztségbe olyan állampolgár, akit jogerősen szabadságvesztésre ítéltek szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt, mindaddig, amíg meg nem szűnnek az ítélet következményei. (MTI)

Címkék: népszavazás, Románia, választás


„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

Az ellenzéki pártok sorra jelentik be jelöltjeiket a 2022-es voksolást megelőző előválasztásokra, ám decemberben egy civil is jelezte, megméretteti magát. Miért gondolja az otthonápolási díj emeléséért folytatott harc arca, Csordás Anett, hogy civilként a politika felé kellene indulnia? A Magyar Hangnak erről is beszélt.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest