Brazília folytatja a kínai vakcina tesztelését

Brazília folytatja a kínai vakcina tesztelését

Fotó: Unsplash/Markus Winkler

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brazil egészségügyi hatóság (Anvisa) két napig tartó felfüggesztés után engedélyezte a kínaiak által fejlesztett Covid-19 vakcina tesztelésének folytatását. 

Mint a South China Morning Post írja, az Anvisa mostanra több információhoz jutott arról a „súlyos incidensről”, amely miatt leállították a Sinovac Biotech kísérleti stádiumban lévő CoronaVac nevű vakcinájának tesztelését. Egy önkéntes haláláról van szó, amelyet a rendőrség már öngyilkosságként kezel, vagyis a haláleset nem függ össze az oltóanyaggal. A készítmény gyártásában érintett Butantan brazil orvosi kutatóintézet is kiemelte, hogy az önkéntes halálának semmi köze a CoronaVachoz. Az Anvisa korábbi döntését azzal védte, hogy nem kaptak időben tájékoztatást az érintett halálának okáról, körülményeiről. 

Több szakértő állítja, a felfüggesztés inkább politikai színezetű cselekedet volt. Jair Bolsonaro szélsőjobbos elnök ugyanis egyenesen győzelemnek nevezte a felfüggesztést, szerinte a kínaiak kísérleti tengerimalacként használják a brazilokat. Bolsonaro Donald Trump kemény Kína-politikájának híve, ezért is örült annyira a kínai vakcina esetleges kudarcának. Ám ennek egyre kevesebb értelme van, hiszen Trump elnökválasztási veresége a jogi csatározások ellenére egyre biztosabbnak tűnik, ugyanakkor Kína fontos kereskedelmi partnere a dél-amerikai országnak. Bolsonaro egyébként inkább az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös vakcinafejlesztésének a híve.

Szeptemberben egyébként épp az oxfordi oltóanyag tesztelését függesztették fel néhány napra a tesztprogram egyik résztvevőjének betegsége miatt. Nagy kiterjedésű oltóanyag-tesztelések esetén mindig is várható, hogy egyes tesztalanyoknál egészségügyi problémák jelentkeznek.