Ilyen „egyszerű” most Thaiföldre utazni

Ilyen „egyszerű” most Thaiföldre utazni

Nászutasoknak előkészített asztal Phuketen (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy, a thai fővárosban élő magyar idegenvezető, Bangkok Charlie Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy a jelenleg Covid-mentes Thai Királyság újra megnyitja a határait a koronavírustól közepesen fertőzött országok polgárai előtt, és fura módon ide sorolják Magyarországot is. Ne rohanjanak azonban repülőjegyet foglalni, mert a feltételek teljesítése nem egyszerű.

Az egyszeri belépésre jogosító turistavízumot az alábbi feltételek együttes megléte után igényelhetjük: az elmúlt hat hónapban volt legalább 5 millió forint a saját nevünkre szóló bankszámlán; van foglalásunk két hétre egy karanténhotelbe, melyet nem hagyhatunk el, és ahol legalább 27 000 bathba (270 ezer forint) kerül a szállás, a napi háromszori étkezés és az összesen két Covid-teszt; és van foglalásunk a karantént követő nyaralásra.

Ha mindezek után megszereztük a vízumot, és utaznánk végre, a következő újabb feltételeknek kell megfelelni: utasbiztosítás százezer dollár értékben, abból a fajtából, amely érvényes a koronavírus-fertőzésre is, 72 órán belül készült Fit to Fly Certificate, vagyis orvosi igazolás arról, hogy alkalmasak vagyunk a repülésre; és 72 órán belül készült negatív Covid-teszt.

Ha mindezekkel rendelkezünk, a magunk részéről akkor sem ajánljuk az utazást, mert éppen most nincs jó híre Magyarországnak arrafelé: az ottani sajtó szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – afféle szuperfertőző módjára – jó néhány embert megfertőzhetett Thaiföldön és a szomszédos Kambodzsában, vagy legalábbis elég sokan karanténba kényszerültek, és ezt részletesen ki is tárgyalta a helyi sajtó. 

Bangkok Charlie egy korábbi posztjában így ír erről: „A nagy hatótávolságú magyar külügyminiszter villámlátogatása mély nyomot hagyott az ázsiai emberekben. Amikor a Kwai folyó hídjánál az árus régi ismerősként üdvözöl és mivel tudja, hogy magyar idegenvezető vagyok, rögtön mondja, hogy hallotta, pár napja egy magyar miniszter hozta be a COVID-ot Thaiföldre, de nincs baj, mert a thai miniszterelnök azonnal hazaküldte, akkor azért felhúztam a szemöldököm a meglepetéstől”.

Thaiföldön a hivatalos Covid-adatok közzétételekor mindig hangsúlyozzák, hogy már hány napja – vagy hónapja! – nem volt újabb fertőzés az országon belül, mert az eseteket mindig karanténhotelekben lévő személyeknél találták. Ezért is a csütörtöki nap nagy híre, hogy Bangkokban karanténon kívül van egy újabb Covid-fertőzött – méghozzá egy ott élő 53 éves magyar diplomata, aki természetesen november 3-án találkozott a magyar külügyminiszterrel. A thai hírekben szerepel is ez mindenhol, de nevet nem írnak.

Szijjártó Péter Ázsiába való indulás előtt negatív tesztet produkált, majd Thaiföldre belépésekor adott pozitív tesztet, ahová kambodzsai látogatása után érkezett, s ahol szintén napok óta ott ragadt a hírek élén. A legfrissebb jelentés szerint két magas rangú kambodzsai politikus – egy parlamenti szóvivő és egy minisztériumi államtitkár-helyettes –, valamint Őry Csaba vietnámi magyar nagykövet Covid-tesztje lett pozitív. Korábban már az egyik kambodzsai testőr szintén fertőzöttnek bizonyult – őt a Khmer-Szovjet Barátság Kórházban kezelik –, a fél kambodzsai kormány karanténba vonult, összesen 900 embert tesztelnek és köteleztek önkéntes karanténra.

Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke szintén karanténban van, a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a második tesztje is negatív lett, valamint próbált mindenkit nyugtatni a „november 3-i incidens” kapcsán. 

A Covid-fertőzések Kambodzsában való megfékezése érdekében szigorú intézkedéseket is hoztak, így azonnal felfüggesztették az oktatást a magán- és állami iskolákban Phnom Penh és Kandal tartományban. Valamint felfüggesztettek mindenféle sporttevékenységet a Nemzeti Olimpiai Stadionban, illetve ideiglenesen bezáratták az országban a karaoke-helyeket, klubokat, mozikat és múzeumokat országszerte.

Idehaza Menczer Tamás külügyi államtitkár Facebook-bejegyzésben közölte, mivel a külügyminiszter „negatív eredmény után indult el, senki sem állíthatja megalapozottan, hogy Szijjártó Péter fertőzött meg bárkit Kambodzsában vagy Thaiföldön. Hogy ki kit fertőzött meg, azt nem tudjuk.”