Spanyolországban lassul a fertőzés terjedésének üteme

Spanyolországban lassul a fertőzés terjedésének üteme

Koronavírus – Spanyolország (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Spanyolországban napok óta lassul a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, péntekre ötszáz alá csökkent a százezer lakosra vetített esetszám. A spanyol egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg százezer emberből átlagosan 498-en fertőzöttek az országban.

Az egyes térségek között jelentős eltérések mutatkoznak: az észak-afrikai Ceuta autonóm városban ez a szám 996, míg a Kanári-szigeteken 82. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a héten többször is elmondta: a tendencia alakulása reménykeltő, de továbbra is szükséges fenntartani az óvintézkedéseket - az éjszakai kijárási tilalmat, a közlekedési, nyitvatartási és létszám korlátozásokat -  mivel a fertőzöttség még mindig nagyon magas. A járványügy vezető szerint október utolsó hetén tetőzhetett a mostani fertőzéshullám.

Az elmúlt 24 órában több mint 8700 új fertőzöttet igazoltak az országban. A regisztrált esetszám pedig egy nap alatt több mint 21 ezerrel emelkedett. Az járvány kezdete óta kiszűrt fertőzöttek száma már csaknem eléri az 1,5 milliót. Egy hét alatt több mint 1300 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe, a regisztrált halálos áldozatok száma 40769.

Kórházi kezelésére jelenleg mintegy 20 ezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások 16 százalékát jelenti. Intenzív terápiára több mint háromezer páciensnek van szüksége, ezeken az osztályokon átlagosan 32 százalékos a COVID-betegek aránya. A tartományok többségében azonban az átlagot meghaladó a leterheltség. (MTI)