Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Népszavazás hozhatna nyugalmat a nyugat-szaharai konfliktusban

Szerző: | 2020. november 22., 10:53 | Külföld

Marokkói táj Nyugat-Szaharához közel (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A függetlenségről szóló népszavazással, és annak eredményének tiszteletben tartásával lehetne megoldani a nyugat-szaharai konfliktust – mondta az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájának docense a közszolgálati M1 vasárnap reggeli műsorában. Besenyő János felidézte: a nyugat-szaharai Polisario Front múlt héten felmondta az 1991 óta érvényben lévő tűzszüneti megállapodást, miután Marokkó behatolt egy ENSZ által felügyelt biztonsági zónába.

A szakértő szerint a nyugat-szaharaiakat Algéria is támogatja, és mivel Marokkó és Algéria is régiós elsőbbségért vetekszik, egy régiós konfliktus beláthatatlan következményekkel járhat. Egy esetleges helyi háború elősegítené a migrációt, a terrorizmus valamint a régiós instabilitást – hangsúlyozta a docens.

– Észak-Afrikában ugyanis Marokkó és Algéria jelenleg stabilnak nevezhető, Líbiában polgárháború van, Egyiptom különböző terrorcsoportok miatt küzd biztonsági kihívásokkal, és a Nílus vízmegosztása miatt egy esetleges etióp-egyiptomi háború is kilátásban van, illetve Tunéziában is problémát jelentenek a radikális szervezetek – mondta. A szakértő azt is hozzátette: az Európai Uniónak sem hiányzik, hogy eszkalálódjon a konfliktus és regionális háború törjön ki Észak-Afrikában.


HIRDETÉS

Besenyő János arról is beszélt: Nyugat-Szahara a halászati lehetőség, a foszfát, illetve a kőolaj és földgáz lelőhelyek miatt is fontos Marokkónak. Az országnak jelentős vanádium, vasérc és más különleges fém nyersanyaga is van.

Címkék: konfliktus, Marokkó, népszavazás, Nyugat-Szahara, tűzszünet


HIRDETÉS
Belgiumban kinyithatnak a boltok

Belgiumban kinyithatnak a boltok

Belgiumban lassult a koronavírus-járvány terjedése, ezért hétfőtől újra kinyithatnak azok a kereskedelmi egységek is, amelyek nem alapvető árucikkeket árusítanak.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest