A WHO főigazgatója a legszegényebbek „eltaposására” figyelmeztet a vakcináért folyó tülekedésben

A WHO főigazgatója a legszegényebbek „eltaposására” figyelmeztet a vakcináért folyó tülekedésben

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója (Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kiemelte, hogy az első bizonyítottan hatékony vakcinák bejelentésével egyre több fény villan fel a koronavírus-járvány hosszú, sötét alagútjának végén. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a világ országainak biztosítaniuk kell, hogy mindenki hozzáférhessen az oltóanyaghoz.

„Komolyan fennáll annak a kockázata, hogy a legszegényebbeket és a legkiszolgáltatottabbakat eltapossák a vakcináért folytatott tolongásban” – jelentette ki a WHO-főigazgató a tegnapi sajtótájékoztatón. (MTI)

Jelenleg az amerikai Pfizer és a német BioNTech és a Moderna vakcinája tekinthető bizonyítottan hatékonynak a SARS-CoV-2 vírussal szemben. Az orosz Szputnyik V vakcináról is ezt állítják Putyin köreiben, bár a nyugati oltóanyagokkal szemben az orosz vakcinák teszteléséről, a pontos eredményekről és az esetleges mellékhatásokról gyakorlatilag semmit sem lehet tudni.

Címkék: WHO, koronavírus, vakcina