Vasárnap újrakezdik a brexittárgyalásokat

Vasárnap újrakezdik a brexittárgyalásokat

Függetlenségpárti kitűzők egy szuverenista férfi öltönyén a londoni Parlament téren 2020. január 31-én; Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó, a jelentős nézetkülönbségek miatt felfüggesztett tárgyalások folytatásáról állapodott meg szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője stábjával együtt egy hete érkezett Brüsszelből Londonba, és a két delegáció azóta szinte folyamatosan tárgyalt.

Barnier és a brit kormány küldöttségvezetője, David Frost azonban péntek este közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint egyheti intenzív tárgyalássorozat után sem jöttek létre a megállapodás feltételei, mivel változatlanul jelentősek a nézetkülönbségek a legvitatottabb területeken.

Ezért a tárgyalásokat a két küldöttségvezető felfüggesztette és tájékoztatta feletteseit a kialakult helyzetről.

Johnson és von der Leyen szombaton csaknem két órán át tárgyalt telefonon, és a Downing Street esti közleménye szerint megállapodtak arról, hogy jóllehet változatlanul súlyosak a nézetkülönbségek több területen, a megbeszélések vasárnap Brüsszelben újraindulnak.

(MTI)