Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Irányított rádiósugarak okozhatták a diplomaták rejtélyes rosszullétét Kubában

Szerző: | 2020. december 06., 16:50 | Külföld

Az Egyesült Államok havannai nagykövetségének épülete (Fotó: US Department of State)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Irányított, pulzáló rádiósugarak okozhatták azokat a rosszulléteket, amelyekről Kubában szolgáló amerikai és kanadai diplomaták számoltak be négy évvel korábban – írja a brit The Guardian cikkére hivatkozva a Hvg.hu. A havannai szindrómaként is számon tartott tünetegyüttes hallásromlással, beszédproblémákkal, orrvérzéssel és más, megmagyarázhatatlan élettani reakciókkal járt.

HIRDETÉS - AIP

A problémákról Kubában szolgáló amerikai és kanadai nagykövetség személyzete 2016-ban kezdett el beszámolni. Donald Trump már 2017-ben a kubai kormányt tette felelőssé az ügyben. Aztán idén októberben Mike Pompeo, az amerikai külügyminiszter jelentette be, hogy „jelentős amerikai kormányzati forrásokat” fordítanak arra, hogy kutassák a szindrómát és annak okait.

HIRDETÉS - AIP

– Bár a kutatók azt nem tudták pontosan meghatározni, honnan is eredhet a tüneteket és a szindrómát okozó energia, arra kitértek, hogy „nyugati és szovjet tanulmányok is évtizedekre visszamenőleg megerősítik, hogy milyen körülmények okozzák a lehetséges mechanizmusokat” – írják.

A most közzétett jelentés szerint pszichológiai és társadalmi tényezők is szerepet játszhattak a havannai szindrómában, azonban azok nem magyarázzák az „akutan fellépő, hirtelen jelentkező, szokatlan tüneteket és jeleket.” Arra is felhívták egyúttal a figyelmet, hogy bár további vizsgálatokra lenne szükség, nem zárhatják ki, hogy újfajta eszközökkel okozzanak kárt egymásnak a politikai szereplők.

Korábban a szúnyogirtószereket és a hangos tücsköket sem zárták ki a tüneteket kiváltó okok közül.

Címkék: diplomácia, Egyesült Államok, kuba, rejtély, rosszullét


Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Látványos hátraarcot csinált az elmúlt hónapokban Jair Bolsonaro, aki valószínűleg mostanra elfogadta a realitásokat, vagyis azt, hogy eddigi legfőbb szövetségese, Donald Trump elveszítette a választásokat.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – durvuló közbeszéd – és hol van még a gödör alja

Pin It on Pinterest