Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A cseheknél jön a harmadik hullám

Szerző: | 2020. december 11., 14:17 | Külföld

Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter (Fotó: Facebook/Roman Prymula hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra romlik a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Az egy hónapig tartó csökkenés után ezen a héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is – jelentette be pénteken Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter.

HIRDETÉS - AIP

„Tekintettel a romló helyzetre, hétfőn javasolni fogom a kormánynak, hogy a harmadik kockázati sávból lépjünk vissza a szigorúbb óvintézkedéseket előíró negyedikbe” – közölte prágai sajtótájékoztatóján a miniszter. Az üzletek Blatny szerint nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát, visszatér az éjjeli kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. Engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad az arcmaszkok viselete a belső és külső tereken is.

HIRDETÉS - AIP

A cseh egészségügyi minisztérium százpontos kockázati listát dolgozott ki, amelyben minden 20 pont egy-egy biztonsági sávnak, óvintézkedési csomagnak felel meg. Csehország a járványhelyzet javulása következtében december 3-án lépett át a negyedik sávból, az enyhébb korlátozásokat tartalmazó harmadik sávba. A miniszter felszólította a lakosságot, hogy a lehetőségek szerint korlátozzák társadalmi kapcsolataikat és következetesen tartsák be az óvintézkedéseket.

„A helyzet javulásának a kulcsa nagymértékben a mi kezünkben van. Mai viselkedésünk fogja meghatározni, milyen lesz a karácsonyunk” – figyelmeztetett a cseh tárcavezető. Blatny közölte, hogy december 18-ától január 15-éig az ország egész lakossága számára lehetővé teszik az önkéntes és ingyenes antigéntesztelést. Országszerte mintegy 2000 tesztelési helyet alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, részben pedig az orvosi rendelőkben. A felmérések szerint a lakosság mintegy 40 százaléka érdeklődik a tesztelés iránt, amelyet ötnaponta meg lehet ismételni. A tesztek ára 150 korona, mintegy 1950 forint, és a költségeket az egészségbiztosítók állják.

Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának igazgatója mindezt úgy pontosította, hogy jelenleg mintegy nyolc százalékkal magasabb az átlagos napi esetszám, mint a korábbi hetekben, amikor csökkent vagy stagnált ez a mutató. A koronavírus-járvány terjedésének mutatója a két héttel ezelőtti 0,7-ről 1,16-ra emelkedett, ami a járvány újbóli terjedését jelzi. „Amennyiben ez a szám meghaladja az 1,2-t, nem tudjuk elkerülni a járványhelyzet gyorsuló romlását ” – szögezte le Dusek.

Az igazgató úgy látja: jó hír, hogy egyelőre nem romlik a helyzet a kórházakban. Jelenleg a kórházakban mintegy 4400 személyt kezelnek, akik közül mintegy 700 állapota minősíthető súlyosnak. A napi halálesetek száma is csökkent, és megmaradt száz alatt. November elején ez a szám meghaladta a kétszázat is. A járvány márciusi kirobbanása óta csütörtökig 9341 ember halt meg a koronavírusfertőzéssel összefüggésben. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön 5864 új igazolt fertőzést mutattak ki, az elvégzett tesztek egynegyede lett pozitív.

Címkék: Csehország, koronavírus-járvány


Egy autósbolt megelőzte ugyan a kormányt, de végül csak megjelent a szigorításról szóló rendelet

Egy autósbolt megelőzte ugyan a kormányt, de végül csak megjelent a szigorításról szóló rendelet

Egy korábban kiszivárgott dokumentum után megérkezett a hivatalos kormányrendelet is. A járműszervizek, a piacok, a lottózók és az újságosok is nyitva maradhatnak, a kaszinóknak valóban zárniuk kell. Fellélegezhetnek az ügyvédek és az állattenyésztők is. A maszk mindenhol kötelező lesz. Mutatjuk a részleteket!

Káosz hozta el az Orbán-mítosz végét

Káosz hozta el az Orbán-mítosz végét

Ki hitte volna, hogy csütörtökön bejelenti a kormány az ország szinte teljes lezárását, de még 24 óra múltán sem képesek közölni a részletszabályokat? Ki hitte volna, hogy a szolgáltatóiparban dolgozóemberek még pénteken délután sem tudták, mi lesz velük hétfőtől?

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – durvuló közbeszéd – és hol van még a gödör alja

Pin It on Pinterest