Az Európai Parlament bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetné von der Leyent

Az Európai Parlament bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetné von der Leyent

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság beperlésével, sőt, bizalmatlansági indítvány benyújtásával fenyegetőzik az Európai Parlament (EP), ha az Ursula von der Leyen vezette uniós testület meghajol a tagállamok akarata előtt, és nem hajtja végre az előírásoknak megfelelően a jogállam tiszteletben tartását előíró közösségi rendeletet  – írja a Népszava. A határozatot szerdán fogadhatja el az EP.

Az Európai Parlament szerdán állásfoglalásban értékeli az állam- és kormányfői találkozó múlt heti döntéseit, köztük a jogállami rendeletről született politikai nyilatkozatot. A Népszava számolt be arról, parlamenti határozattervezet több okból is élesen bírálja a csúcson összehozott kompromisszumot. A véglegesített és elfogadásra benyújtott szöveget az előterjesztő négy frakció – a néppárti, a szocialista, a liberális és a Zöld – megfejelte egy nyílt fenyegetéssel is. Eszerint az EP minden rendelkezésére álló jogi eszközt – köztük az EU éves zárszámadásával kapcsolatos eljárást – fel fog használni arra, hogy az Európai Bizottságot szerződéses kötelezettségeinek betartására bírja.

A Népszava emlékeztetett, hogy a parlament 1999-ben azzal kezdte a csalással és korrupcióval vádolt uniós végrehajtó és ellenőrző testület elleni procedúrát, hogy nem hagyta jóvá az előző évre vonatkozó zárszámadását. A Jacques Santer vezette EU Bizottság nem várta meg a kilátásba helyezett bizalmatlansági indítványt, hanem testületileg lemondott. Az EP most ugyanezzel az eljárással fenyegeti von der Leyenéket arra az esetre, ha nem hajtanák végre a jogállami rendelet rájuk rótt előírásait és késlekednének az alkalmazásával. Az Európai Bizottság feladata ugyanis a jogállamiságról szóló, most elfogadott rendelet szerint, hogy ellenőrizze a tagállamokat és mulasztás esetén szaknciókat alkalmazzon.

Az elfogadás előtt álló állásfoglalásban a képviselő-testület emellett azt is beígéri, hogy az EU Bírósága elé citálja az Európai Bizottságot, ha a Szerződéseket megsértve elmulasztja a döntéshozatalt. Erre a Szerződések 265. cikke hatalmazza fel az uniós intézményeket.

Az állam- és a kormányfők a múlt héten elfogadott nyilatkozatukban azt követelik a testülettől, hogy halassza el a jogszabály alkalmazását mindaddig, amíg az EU Bírósága nem dönt a jogszerűségéről. Az Európai Parlament szerint a tagállami vezetők ezzel túlléptek a hatáskörükön – írja a Népszava.

Magyarország igazságügyi minisztere, Varga Judit már korábban jelezte: meg fogják támadni a rendeletet az Európai Bíróságon. A rendelet alapján már január 1-től érvényesek a jogállamisági kritériumok, de szankciókat alkalmazni csak attól kezdve lehet, amikor az EU Bírósága is dönt a rendelet jögszerűségéről. Hogy ez mennyi időbe telhet, arról eltérnek a vélemények, néhány hónaptól akár két évig is terjedhet a vizsgálódás időtartama. A múlt hét végén született kompromisszum szerint részletes útmutató készül arról, hogyan és milyen esetekben vizsgálhatóak a jogállamisági feltételek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.