A francia „blokád” feloldásáért küzd a brit kormány

A francia „blokád” feloldásáért küzd a brit kormány

Teherautók várakoznak az angliai Dover kikötõjében 2020. december 11-én, alig három héttel az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése előtt 2019 decemberében (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit kormány „minden szinten kapcsolatba lépett” Párizzsal annak érdekében, hogy minél hamarabb megindulhasson a teherforgalom az angliai Dover és a franciaországi Calais között – közölte hétfőn Boris Johnson. A brit miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy meghaladta a félmilliót a koronavírus-vakcina első dózisával beoltottak száma az Egyesült Királyságban.

A francia hatóságok hétfőn nulla órától nem fogadják a brit oldalról érkező teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. A zárlat nyomán a Nagy-Britannia felé irányuló forgalom is jórészt leállt, mivel a doveri kikötő és a Csatorna-alagút angliai vasúti terminálja nem működik. Johnson szerint a zárlat a Nagy-Britanniából a kontinensre, illetve az onnan Nagy-Britanniába irányuló teherforgalomnak mindössze a 20 százalékát érinti.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két kikötő között. Grant Shapps brit közlekedési miniszter a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezleten elmondta: hajnalban még mintegy ötszáz kamion torlódott a doveri kikötőhöz vezető autópályán, estére azonban számuk 170-re csökkent.

Johnson a miniszterelnöki rezidencián, a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén kijelentette: telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, aki biztosította őt arról, hogy „néhány órán belül” szeretné megoldani a helyzetet. A máris tapasztalható felvásárlási hullámra utalva a brit kormányfő kijelentette: a brit áruházak beszállítói hálózata „robusztus”, és mindenki a megszokott módon vásárolhat továbbra is.

Az egyik legnagyobb brit szupermarket-hálózat, a Sainsbury's hétfőn arról számolt be, hogy a britek hagyományos karácsonyi ebédjéhez szükséges alapanyagok már Nagy-Britanniában vannak. A cég szóvivője közölte ugyanakkor, hogy ha a határhelyzet nem változik, a következő napokban „rések támadhatnak” az ellátásban mindenekelőtt friss citrus- és salátafélékből, amelyeket Nagy-Britannia az évnek ebben a szakaszában teljes egészében a kontinensről importál. A nagy áruházak országszerte fokozott felvásárlásokról számoltak be, és hétfőre bizonyos élelmiszerekből átmeneti hiány támadt a szupermarketekben.

Az áruforgalom mellett az új koronavírus-varriáns gyors terjedését megakadályozandó egyre több ország – köztük immár Magyarország is – jelezte, hogy egyelőre leállítják a légiforgalmat az Egyesült Királysággal, s nem fogadnak és nem is indítana járatokat a szigetországba.