A németek kétharmada beoltatná magát

A németek kétharmada beoltatná magát

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó kezében egy koronavírus-tesztre levett vizsgálati mintával Németországban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németországban a lakosság csaknem kétharmada beoltatná magát az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen egy pénteken ismertetett felmérés szerint. A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai szerint a német lakosság 32 százaléka a lehető leggyorsabban beadatná magának az oltást, további 33 százalék pedig ugyancsak oltáspárti, de várna a szérum beadatásával, hogy kiderüljenek az esetleges mellékhatások.

A SARS-CoV-2 ellen védettséget biztosító oltást csupán a lakosság 19 százaléka utasítja el. A fennmaradó 16 százalék még nem határozta el magát. Az oltási hajlandóság az életkorral emelkedik, ezt jelzi, hogy míg a 18-24 éves korosztályban 54 százalék, az 55 éven felüliek körében már 71 százalék adatná be magának a vakcinát.

Pártok szerinti bontásban a szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki ereje, a járvánnyal szembeni védekezés bírálatára tüntetéseket szervező csoportosulásokhoz közel álló Alternatíva Németországnak (AfD) szavazóbázisában a legalacsonyabb - 51 százalékos - az oltási hajlandóság. A legnagyobb arányban, 82 százalékban a Zöldek szavazói igényelik a védőoltást.

A YouGov felmérése azt is kimutatta, hogy a németek nagy többsége ugyan nyitott az oltás iránt, de tart a lehetséges mellékhatásoktól. A felnőtt lakosságra reprezentatív kutatásban a válaszadók 57 százaléka számolt be aggodalmakról, míg egyharmaduk egyáltalán nem fél az oltástól. Németország 11-12 millió adag oltóanyaghoz jut a december 27-én kezdődő oltási kampány első szakaszában, március végéig. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb hatmillió ember - a 83 milliós ország lakosságának nagyjából hét százaléka - kaphatja meg a két adagból álló oltást a következő három hónapban.  

Elsőként a 80 éven felülieknek, az idős- és az ápolási otthonok lakóinak és dolgozóinak, valamint a kórházi orvosoknak és ápolóknak biztosítják az oltást. A második helyen kiemelt csoportok közé tartoznak a hetven éven felüliek, a valamely alapbetegség miatt súlyosan veszélyeztetettek, a csoportos szállásokon élők - hajléktalanok, menedékkérők - és a várandósok is.

A harmadik helyen kiemelt csoportok közé tartozik a hatvan és hetven év közöttiek korosztálya, a valamely alapbetegség miatt közepesen veszélyeztetettek, valamint az állami intézmények működéséhez kiemelten fontos munkavállalók sora, így például a rendőrök, tűzoltók, a pedagógusok, az igazságszolgáltatásban dolgozók és a kormányzati alkalmazottak.

A jogosultsághoz nem szükséges német állampolgárság vagy egészségbiztosítás, az oltást minden külföldi megkaphatja, aki Németországban él vagy dolgozik. Külön jelentkezni nem kell, mindenkit időben értesítenek, hogy mikor kerülhet sorra. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 25 533 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez ugyan jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 33 777-hez képest, de főleg annak tulajdonítható, hogy az ünnepek miatt kevesebb laboratórium működik.

A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 412 halálesetet regisztráltak. Az igazolt fertőzöttek száma így 1 612 648-ra, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 29 182-re emelkedett Németországban. (MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.