Apa lett a tömeges amerikai megfigyeléseket leleplező Edward Snowden

Apa lett a tömeges amerikai megfigyeléseket leleplező Edward Snowden

A Channel 4 brit csatorna által 2013. december 26-án közreadott videofelvételről készített kép Edward Snowdennek, az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikusának Alternatív Karácsonyi Üzenetéről december 25-én (Fotó: MTI/EPA/Channel 4)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy Instagram-bejegyzésben tudatta a világgal az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről 2013-ban információkat kiszivárogtató, az Egyesült Államok által hazaárulással vádolt informatikus, Edward Snowden felesége, Lindsay Mills, hogy megszületett közös gyermekük.

Snowden hét éve szivárogatta ki, hogy a szakszolgálatok milyen módszerekkel figyelik meg az állampolgárokat az Egyesült Államokban és világszerte. A nemzetbiztonsági hivatalnak, az NSA-nek bedolgozó informatikus hét éve robbantotta a bombát: Hawaiiról Hongkongba repült, ahol többek között Glenn Greenwald újságírónak és Laura Poitras dokumentumfilmesnek feltárta a titkos adatgyűjtések módszereit.

Az akkor mindössze 29 éves fiatalembert azonnal hazaárulással vádolták meg, Hongkongból Moszkvába repült, ahol napokat töltött a Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren. Ecuadorba tartott volna, ahol menedékjog várta volna, ám nem tudott felszállni egy Havannába tartó gépre, mert az amerikaiak bevonták az útlevelét. Snowden végül Oroszországtól kapott menedékjogot, azóta Washingtonban többek között orosz kémnek is tartják. Immár hét éve él Moszkvában ismeretlen helyen. Lindsay Millszel még három éve, 2017-ben kötött házasságot.

Az amerikai fellebbviteli bíróság 2020. szeptember 2-án hozott ítélete szerint az amerikai hírszerzés és belbiztonság Snowden által feltárt tömeges megfigyelései illegálisak, egyúttal alkotmányellenesek voltak.