A brit alsóház is igent mondott a brexitmegállapodásra

A brit alsóház is igent mondott a brexitmegállapodásra

Brit zászlók a brexit napján, 2020. január 31-én (Fotó: REUTERS/Henry Nicholls/File Photo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy azt várni lehetett, a brit alsóház szerdán nagy többséggel elfogadta a brexitmegállapodást. Minderről a téli szünet alatt, egy soron kívül összehívott, ötórás ülés végén döntöttek, 521:73 arányban igent mondva az egyezmény törvénybe iktatására.

A brit kormány és az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségei múlt csütörtökön, december 24-én állapodtak meg Nagy-Britannia különválásáról, több hónapnyi tárgyalás után. A megállapodás szövege 1246 oldalt tesz ki, volt tehát min tárgyalniuk.

A megállapodásnak végül része lett az a szabadkereskedelmi egyezmény, ami teljes vámliberalizációt, azaz vám- és kvótamentes kereskedelmet biztosít a felek számára.

Az alsóház szavazása után az egyezmény a felső kamara, azaz a Lordok Háza elé került. A testület várhatóan még szerdán meg is vitatja, és nagy valószínűséggel jóváhagyja a megállapodást.

Címkék: brexit, Nagy-Britannia