Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Pécsett is vizsgálják az új, gyorsan terjedő koronavírus mutációt

Szerző: | 2020. december 31., 08:49 | Külföld

Egy koronavírussal (sárga) erősen fertőzött emberi sejt (kék) (Fotó: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), Egyesült Államok)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Királyságban azonosított, de azóta egyre több országban megjelenő koronavírus-mutáció is bekerült a pécsi virológusok érdeklődésébe, és vizsgálni kezdték azt – írja a Telex, idézve a Virológia Pécs Facebook-oldalán megjelent bejegyzést.

HIRDETÉS - AIP
https://www.facebook.com/virologiapecs/posts/226724352240475

A pécsi tudósok közlése szerint azért fontos az N501Y mutáció vizsgálata, mert „ez a változás valamiképpen növeli a terjedési hatékonyságát a vírusnak. A mellékelt kép is az N501Y mutáns dominánssá válását mutatja. A pontos tudományos mechanizmus még nem ismert. Ez önmagában nem biztos, hogy baj és bizonyára várhatóak még a későbbiekben is újabb variánsok, amelyek alkalmasabbak a fennmaradásra – így működik az evolúció. A határok lezárása és a mutáció megjelenésének korai kimutatása azért fontos, mert amíg nem lehet minden kétséget kizáróan tudni, hogy a terjedésen felül a korábbi fertőzésre vagy akár mostani vakcinákra kialakuló immunválaszt képes-e elkerülni, óvatosan kell kezelni. Ismét a »nem tudjuk« a kulcsszó, amely a kockázatot rejti. Az eddigi vizsgálatok bíztatók, és egyelőre nem utal rá semmi, hogy kikerülné, de amíg a részletes elemzések futnak jobb az óvatosság.”

Az eredetileg az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában egymástól függetlenül megjelent mutációt azóta már több más országban is megtalálták a járványügyi szakemberek. Így először Svájcban, majd a fertőzés ellen legsikeresebben védekező Tajvanon – ahol eddig mindössze 798 koronavírusos esetet regisztráltak és alig hét ember veszítette életét a fertőzés következtében –  is megjelent a mutáns vírus. De mostanra az Egyesült Arab Emirátusban, Németországban, Hongkongban és Finnországban is megtalálták az új mutációt, illetve az Egyesült Államokból is hasonló hír érkezett. 

Miután a szakemberek szerint az N501Y mutáció gyorsabban terjed a korábbi koronavírus-változatoknál, sok ország, közöttük hazánk is lezárta határait az Egyesült Királyságból érkezők elől. Azóta Angliában területi alapon eltérő lezárási szintet rendeltek el annak függvényében, hogy mekkora a fertőzöttség mértéke.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: járvány, koronavírus, mutáció, N501Y, Pécs


NER típusú találkozások

NER típusú találkozások

Talán csak a magyar közélet járványszerűen terjedő (politikai) paranoiájának mellékhatása, de mostanában gyakran eljátszom a gondolattal, hogy miként jellemezném az Orbán-rendszert egy véletlenül a bolygónkra tévedő földönkívülinek.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest