Európai ellátási gondokra figyelmeztet a BioNTech

Európai ellátási gondokra figyelmeztet a BioNTech

A német Biontech gyógyszergyártó központja Mainzban 2020. november 9-én. A Biontech és az amerikai Pfizer közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása (Fotó: MTI/AP/DPA/Arne Dedert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gondok lehetnek a Pfizer/BioNTech-vakcinák uniós kiszállításával, mert nem elegendő a gyártókapacitás – erről a BioNTech vezérigazgatója, Uğur Şahin beszélt a Der Spiegel német lapnak, amiről a Reuters számolt be.

Mint ismert, a Pfizer/BioNTech páros nyerte a koronavírus elleni „vakcinaversenyt”, a világon elsőként rendelkeznek hivatalosan engedélyezett oltóanyaggal. Az európai piacra azonban lassabban érkeznek meg az oltásaik, mert az EU egészségügyi hatósága más országokhoz képest lassabban hagyta jóvá a vakcinát, és Brüsszel viszonylag kisebb mennyiségben rendelt tőlük oltóanyagot.

Az Egyesült Államok már tavaly júliusban 600 millió adagot rendelt az mRNS-alapú oltóanyagból, míg az Európai Unió csak novemberben szerződött a párossal, és mindössze 300 millió adagra. Állítólag a német BioNTech felajánlotta, hogy 500 millió védőoltást szállít az uniónak, de Brüsszel valamiért elutasította ezt az ajánlatot.

A BioNTech vezetője szerint egyébként is túl későn kapták meg az uniós rendelést, és hamar kiderült, hogy nem tudnak olyan gyorsan szállítani. – A jelenlegi helyzet nem néz ki túl jól: mivel még nincs másik jóváhagyott vakcina az európiai piacon, lyuk keletkezett az ellátási láncokban – ismerte el Uğur Şahin. Ugyanakkor tárgyalásokat folytatnak Brüsszellel a termelés felgyorsításáról.

A BioNTech a tervek szerint februárban állítja üzembe új gyártósorát Marburgban, ezen 250 millió adag vakcina készülhet el az idei év első felében.