Fauci cáfolta Trumpot: Nincsenek eltúlozva az amerikai halálozási adatok

Fauci cáfolta Trumpot: Nincsenek eltúlozva az amerikai halálozási adatok

Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója beszél a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján a washingtoni Fehér Házban 2020. március 29-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Stefani Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cáfolta két magas rangú egészségügyi illetékes, köztük Anthony Fauci, a szövetségi kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa vasárnap este Donald Trump amerikai elnök nem sokkal korábbi állítását, hogy a járvánnyal kapcsolatos terjedési és halálozási adatok túlzóak – írja az MTI.

A távozó elnök korábban azt írta, hogy a „kínai vírus” adatai a járványügyi központ „nevetséges” statisztikai módszerei miatt túlzóak, míg más országok „szándékosan pontatlan és nagyon alacsony” adatokat közölnek. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban több mint 20 millió ember kapta már el az új típusú koronavírust, és csaknem 350 ezren haltak bele a Covid-19-be.

– Ezek a halálozások mind valódiak – szögezte le Fauci az AB News műsorában, hozzátéve, hogy nem „álhír” az sem, hogy kórházak teltek meg zsúfolásig, az egészségügyi dolgozók pedig teljesítőképességük határára értek.

Megbízhatónak nevezte az adatokat a CNN adásában Jerome Adams szövetségi tiszti főorvos is. „Közegészségügyi szempontból nincs okom kételkedni ezeknek a számoknak a hitelességében. És az embereknek tudniuk kell, hogy nem csak halálozásokról van szó, hanem a kórházak telítettségéről is.”

Fauci és Adams is derűlátóan nyilatkozott arról, hogy bár az oltottsági adatok elmaradnak attól, hogy a kormány 20 millió embert szeretett volna beoltani 2020 végéig, egyre többen kapják meg a védőoltást. December 14. óta 4,2 millió ember kapta meg az Egyesült Államokban a Covid-19 elleni védőoltást.

– Szerettük volna elérni a 20 milliót, de reményt ad, hogy az elmúlt 72 órában 1,2 millió ember kapta meg az oltást, ami napi átlagban félmillió beadott oltást jelent – fogalmazott Fauci, hozzátéve: „nem tartunk ott, ahol szeretnénk, ez nem kétséges, de elérhető a cél”, és az oltási kapacitásokat napi egymillióra is fel lehet tornászni.