Az iskolák lehetnek a koronavírus új mutációjának gócpontjai

Az iskolák lehetnek a koronavírus új mutációjának gócpontjai

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár egyik katonája fertőtleníti a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik tantermét 2020. október 26-án (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mától a félév végéig, februárig biztosan zárva lesznek az Egyesült Királyságban az iskolák, miután a kutatók szerint a számok azt mutatják: sok gyerek kapja el és terjeszti a koronavírus új mutációját. A súlyos koronavírus-tünetek megjelenése eddig sem volt valószínű a gyerekeknél, és nincs jele annak, hogy ezen az új mutáció változtatna, de nagyobb lehet az esély arra, hogy gócpontokká válnak az iskolák, és a gyermekek hazaviszik a fertőzést a családba.

Angliában az összes iskola bezár, legalább a félév végéig, ami februárban esedékes. Csak a különösen sérülékeny tanulók és a létfontosságú szakmákban dolgozó szülők gyermekei járhatnak be keddtől. Ugyanez érvényes február közepéig az egyetemekre, néhány kar kivételével, mint az orvosi karok. A kisgyermekkondozó intézmények viszont továbbra is nyitvatartanak, bár Skóciában ez a szabály is szigorúbb, ott az iskolához hasonlóan csak a leginkább rászorultak és a létfontosságú ágazatokban dolgozók gyermekei járhatnak ezekbe az intézményekbe is.

Az új intézkedést váratlanul, hétfő este, vagyis a bezárás kezdete előtti napon jelentette be a miniszterelnök, Boris Johnson, aki azt mondta: megérti, hogy a hirtelen bejelentés kellementlenséget okoz a szülőknek. Ígéretet tett arra is, hogy az ingyenes iskolai étkezést megoldják azoknál, akik erre jogosultak, és további elektronikus eszközöket osztanak szét azok között, akiknek erre a távoktatáshoz szüksége van. Skócia, Wales és Észak-Írország is hasonló, majdnem teljes iskolabezárásról döntött.

A lezárás oka az új koronavírus-variáns, amely akár 70 százalékkal gyorsabban terjed a korábbinál, és a szakemberek szerint a gyerekek körében különösen könnyen terjedhet. Bár a gyerekeknél nagyon kevéssé valószínűek a súlyos tünetek, és nincs jele annak, hogy az új változatnál ez másképp lenne, ettől még terjeszthetik a fertőzést a környezetükben.

Noha az új koronavírus-mutáció észlelésekor hermetikusan próbálták lezárni az Egyesült Királyságot, a lezárások azonban az új variáns terjedését megállítani nem tudták.

A brit kormánnyal együtt dolgozó kutatók szerint van alapja annak a feltételezésnek, hogy a gyermekek különösen fogékonyak az új vírusvariánsra. Erre még nincs konkrét bizonyíték, de a fertőzési adatokból erre lehet következtetni, legalábbis erről számolt be Neil Ferguson epidemológus professzor a brit sajtónak.

A brit kormányzatra egy ideje már a tanári szakszervezet is nyomást gyakorolt: a 450 ezer oktatási dolgozót tömörítő érdekképviselet, a National Education Union a hétvégén már határozottan azt követelte Boris Johnsontól, hogy legalább két hétre ismét zárják be az iskolákat a tanárok és a diákok biztonsága érdekében, és emlékeztetett: ha nem biztonságos a munkavégzés, kollégáiknak nem kell felvenniük a munkát az oktatási intézményekben.

Magyarországon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete állt elő azzal a követeléssel, hogy amíg nincs átoltottság, álljanak át digitális munkarendre az iskolák – a szakszervezet egyúttal a tanárok koronavírus elleni minél gyorsabb beoltását sürgeti.

Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarendre van szükség a közoktatásban dolgozók és a családok biztonsága érdekében. „Teremtsék meg egy olyan digitális munkarend feltételeit, amely nem a tavaszi helyzetet idézi elő újra, hanem valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot, ahogyan az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is. Biztosítsanak a munkáltatók és munkavállalók számára támogatást annak érdekében, hogy a digitális munkarend miatt senki ne veszítse el állását és ne essen ki emiatt jövedelme!” – írták.

Hazánkban egyébként még nem azonosították az új covid-variánst, de tucatnyi más európai országban, köztük velünk szomszédosakban is már megjelent, annak ellenére, hogy a felfedezésekor megpróbálták hermetikusan lezárni az Egyesült Királyságot.

A koronavírus új mutációjáról részletesebben a Magyar Hang január 8-án, pénteken megjelenő számában olvashatnak!