Megszabnák, hogy mekkora területen mozoghatnak az állampolgárok

Megszabnák, hogy mekkora területen mozoghatnak az állampolgárok

Angela Merkel német kancellár szájmaszkot vesz fel a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellári hivatalban 2020. október 28-én, a koronavírus-járvány idején (Fotó: MTI/EPA/Pool/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a délutáni órákban is tárgyalnak egymással a koronavírus-járvány miatti intézkedésekről a német tartományok és a szövetségi kormány. Angela Merkel kancellár sajtóértesülések szerint az intézkedések szigorítását szorgalmazza. A mostani korlátozások biztosan fennmaradnak továbbra is Németországban. Most dőlhet el az is, hogy részben kinyithatnak-e az iskolák.

A vártnál hosszabbra nyúlnak azok a megbeszélések, amelyeket a német tartományok miniszterelnökei folytatnak Angela Merkel kancellárral arról, hogy milyen tovább intézkedéseket indokol a vírushelyzet. Németországban a magyarországinál szigorúbbak voltak a szabályok már az ünnepek előtt is: minden, nem létfontosságú üzletet bezártak még karácsony előtt, és az iskolák átálltak online oktatásra, a bölcsődék és óvodák is bezártak.

A szakértők a német közmédia tudósítása szerint nem egységesek a kérdésben, és a tartományok, amelyek hatáskörébe az oktatás is tartozik, szeretnék a hatodik osztályig lehetővé tenni a jelenléti oktatást olyan helyeken, ahol ezt a vírushelyzet engedi. Az ennél idősebb gyerekeket mindenképpen online oktatnák a tervek szerint.

A legvalószínűbb, mostani korlátozások fennmaradnak továbbra is, január végéig, illetve február elejéig, ami érintheti az oktatáson, a gasztronómián, kulturális intézményeken kívül az üzleteket is.

A kérdés inkább az, hogy milyen szigorításokra lehet számítani: Angela Merkel sajtóértesülések szerint mindenképpen szigorítást szorgalmaz. Olyan ötletek lehetnek az asztalon, mint hogy csak a lakóhelytől számított 15 kilométeres körben megengedett mozogni (ilyen szabályozás érvényben van már Szászország tartományban), illetve szó lehet újabb kontaktusszám-csökkentő intézkedésekről. Konkrétan a különböző háztartások találkozásai számának csökkentéséről, de akár kötelező otthoni munkavégzésről is. Hogy ezek közül melyeket vetik majd el és melyekről tárgyalnak komolyan, egyelőre nem lehet tudni, de a Nagy-Britanniában eszkalálódó vírushelyzetet is látva az intézkedések szigorítása valószínű.