Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Ausztrál kutatás: A Facebook-posztok is segíthetnek a járványgócok felderítésében

Szerző: | 2021. január 06., 15:46 | Külföld, Tudomány

Koronavírus-tesztre várakoznak emberek az Új-Dél-Wales államban fekvő Wollongong város kórháza előtt 2020. december 30-án. MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Facebook-oldalakon posztolt utazási információk alapján is nyomon lehetne követni a Covid-fertőzések útját. Az adatgyűjtés során persze ragaszkodni kell az anonimitáshoz – veti fel egy ausztrál tanulmány, amely a Journal of the Royal Society Interface folyóiratban jelent, és amelyet a The Guardian brit lap ismertet. A kutatók szerint a közösségi oldalra feltöltött információk, képek alapján feltérképezhetjük, hogy a felhasználók hová utaztak vagy hová szeretnének utazni, és ez alapján meg lehet jósolni az esetleges járványgócokat.

HIRDETÉS - AIP

A tanulmányban három ausztráliai járványkitörést vizsgáltak meg ebből a szempontból: az egyik a Melbourne-i régió nyugati részén, a másik Victoria államban következett be, a harmadik pedig az Új-Dél-Wales állambeli Crossroads Hotelből indult.

A Victoria államban június második felében azonosított második hullám esetében például a kutatók kiderítették, ha a kormány figyelte volna a mobilitási adatokat, akkor hetekkel korábban – amikor még kevés volt az esetszám –  észrevehette volna, hogy a járvány már túlterjedt a kezdetben érintett körzeteken. Úgy találták, hogy módszerük nem egyformán hatásos a három vizsgált esetben, de a kutatók felvetése szerint – ha ez lehetséges – a kormányoknak mindenképpen érdemes lenne figyelniük az emberek mozgásáról kapott anonim adatokat, hogy azonosítsák illetve előrejelezzék az esetleges kitörési pontokat.

Ausztrália nagyon jól áll a koronavírus elleni harcban: az elmúlt 24 órában csak 13 új esetet regisztráltak, és nincs halálos áldozat. A járvány kitörése óta 28 536 fertőzöttet azonosítottak és 909-en hunytak el.

Címkék: Ausztrália, Facebook, járványgóc, koronavírus


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest