Meglehet Bidennek a szenátusi többség is

Meglehet Bidennek a szenátusi többség is

Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, volt alelnök, Kamala Harris demokrata párti alelnökjelölt társaságában mond beszédet a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 5-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül szoros a két Georgia-i, megismételt szenátorválasztás, a jelöltek fej-fej mellett állnak 99 százalékos feldolgozottság környékén, minkét helyen demokrata vezetéssel.

Frissítés: mindkét demokrata jelölt bejelentkezett a győzelemre.

A két szenátusi hely közül az egyikben a republikánus David Perdue igyekszik megőrizni székét demokrata párti kihívójával, Jon Ossoff-fal szemben. A másik küzdelemben a jelenlegi republikánus szenátor Kelly Loeffler csap össze a demokrata Raphael Warnockkal. Georgia államban egyik jelölt sem ért el 50 százalékot novemberben, ezért kellett megismételni kedden a szavazást. 

A feldolgozottság körülbelül 99 százalékos, mintegy 45 ezer szavazat összeszámolása lehet hátra.

Warnock, a fekete bőrű lelkipásztor 40 000 szavazattal vezet (Biden Trump előtt kevesebb, mint 12 000-rel nyert az államban) Loefler előtt, aki a New York-i tőzsdét tulajdonló cég igazgatójának a felesége.

Ossoff dokumentumfilmes előtt 1300 szavazattal vezetett Perdue magyar idő szerin fél 8 magasságában, aki arról lett ismert, hogy egy januári zártkörű Covid-előrejelzés után eladta a részvényeit, amelyek utána milliókat veszítettek értékükből, azaz belső információk alapján kereskedett. Húsz perccel később azonban frissült az eredmény, ekkor már Ossoff volt előnyben, méghozzá 3500 szavazattal.

3 millió választó szavazott előre, ebből 2 millió volt előre leadott szavazat élőben és 1 millió levélben.

A feldolgozottság alapján valószínűleg azok a levélszavazatok lehetnek hátra, amelyeket aktív szolgálatban lévő katonák a hajóikon vagy bázisaikon adtak le, ezek száma is elég nagy lehet, 5-10 ezer közötti akár, talán enyhén demokrata többségű.

A novemberi választás eredményeként a republikánusoknak 50, a demokratáknak 48 széke van a 100 fős szenátusban jelenleg. Ha a demokraták mindkét küzdelemben győzelmet aratnak, és 50-50 százalék lesz a képviselők aránya, az alelnöké választott, Kamala Harris-é lesz a döntő szó a szenátusi szavazásokkor. Ha így alakul, akkor a demokrata párt mindent visz a 2020-as választásokon: övék az elnöki szék, a szenátusi és a képviselőházi többség is.