Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Szomorú rekord: Csúcson az új fertőzések és a halálozások száma Nagy-Britanniában

Szerző: | 2021. január 08., 18:43 | Külföld

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban 2020. december 17-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi halálozási és koronavírus-fertőzési számokat regisztrálták pénteken Nagy-Britanniában.

HIRDETÉS - AIP

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 68 053 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A pénteken zárult egy hétben összesen 415 408 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 95 496-tal, 29,9 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál – írja az MTI.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – pénteken 1325 páciens halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. Ily módon a péntek este zárult egy hétben 5665 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 1746-tal, 44,6 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Az új koronavírus-fertőződések és a Covid-19 betegségben meghaltak pénteken regisztrált napi száma egyaránt rekord azóta, hogy Nagy-Britanniában tavaly nyáron tömegessé váltak a szűrővizsgálatok.

A visszamenőleges számítások alapján a járvány első hullámának tavaly áprilisi nagy-britanniai tetőzése idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőzések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15-20 ezer koronavírus-teszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta 5-6 ezret lehetett kiszűrni.

A brit egészségügyi minisztérium péntek esti beszámolója szerint előző nap 619 941, az elmúlt egy hétben több mint 3,4 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte.

A brit kormány karácsony előtt új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége 50-70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét.

Sadiq Khan londoni polgármester pénteki tájékoztatójában közölte, hogy Londonban gyakorlatilag kicsúszott az ellenőrzés alól a koronavírus-járvány terjedése.

Khan a BBC televíziónak elmondta: jelenleg több mint hétezer pácienst kezelnek Covid-19 betegséggel a londoni kórházakban, 35 százalékkal többet, mint az első hullám tavaly tavaszi tetőzésének idején.

A polgármester pénteken hivatalosan „jelentős incidensnek” nyilvánította a londoni járványhelyzetet. Ez egy jogi érvényű intézkedés, amely megteremti az egészségügyi ellátó szolgálat tehermentesítését célzó lépések jogszabályi kereteit.

Az angliai közegészségügyi hálózat (Public Health England, PHE) legfrissebb becslése szerint a 9 milliós Londonban százezer lakosra több mint ezer koronavírus-fertőzött jut.

A brit statisztikai hivatal (ONS) más módszertannal elvégzett számításai ugyanakkor arra vallanak, hogy minden harminc londoni lakosra juthat egy fertőzött. Ez a PHE által kimutatottnál háromszor magasabb londoni koronavírus-fertőzöttségi rátát jelentene.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) pénteken ismertetett friss számításai alapján a koronavírus-fertőzés terjedési dinamikáját mérő R reprodukciós mutató országos átlagban jelenleg 1-1,4 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 10-14 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE számítási módszertana szerint az 1-1,4 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések száma a stagnálás és a 6 százalék közötti növekedés közötti sávban van.

Londonban az R mutató becslési sávja jelenleg 1,1-1,4; ez 1-6 százalék közötti napi fertőzésszám-emelkedést jelez.

Címkék: elhunytak, fertőzöttek, koronavírus, Nagy-Britannia, Sadiq Khan, SAGE


„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

„Civilek nélkül nem lehet ellenzéki siker 2022-ben”

Az ellenzéki pártok sorra jelentik be jelöltjeiket a 2022-es voksolást megelőző előválasztásokra, ám decemberben egy civil is jelezte, megméretteti magát. Miért gondolja az otthonápolási díj emeléséért folytatott harc arca, Csordás Anett, hogy civilként a politika felé kellene indulnia? A Magyar Hangnak erről is beszélt.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest