Újra támad az Iszlám Állam Szíriában

Újra támad az Iszlám Állam Szíriában

Elpusztított épület a lázadók uralta északnyugat-szíriai Najrabban (Fotó: REUTERS/Khalil Ashawi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs könnyű helyzetben a szíriai kormány, miután kiderült: korántsem olyan biztos a helyzete az általa visszafoglalt területeken az ország középső és nyugati részén, mint ahogy azt korábban gondolták. Az év eleje óta ugyanis az Iszlám Állam (IÁ) több területet is visszafoglalt Szíria kevésbé lakott, vidéki részein. Ráadásul ezeken a területeken a terrorszervezet most már civil célpontokra is vadászik.

December végén a terrorszervezet a Palmüra-Dajr ez-Zór autópályán robbantott, amelyben 20 szíriai kormánykatona és 8 civil vesztette életét. Múlt héten aztán újabb támadások következtek, ezúttal Hama tartomány keleti részén, a Szalamia-Itria autóúton, amely kilenc halálos áldozatot követelt. És bár válaszul a szíriai és az orosz légvédelem erőteljes csapást mért az IÁ állásaira, mindez nem oldotta meg a helyzetet, olyannyira, hogy hosszú hónapok után a kormánykatonák most valóságos frontharcot vívtak az IÁ harcosaival ezeken a területeken.

Ez pedig jól jelzi, hogy a terrorkalifátus most már új stratégiára váltott. Míg korábban a taktikájuk az volt, hogy rajtaütöttek a kormányerők állásain, majd azonnal elmenekültek a közeli sivatagos területekre, most már egyre többször indítanak átfogó támadásokat.

De hogyan erősödött meg újra a terrorkalifátus Szíriában? Emlékeztetőül: az IÁ – majdnem öt évvel az alapítása után – 2019 márciusában szenvedett vereséget al-Baghuz elvesztésével, ami természetesen nem jelentette azt, hogy a terrorszervezet alvó sejtjeit is felszámolták volna az országban. A terroristák különösen Dajr ez-Zór tartományban maradtak aktívak, ahol a semlegesítésüket elsősorban az nehezítette meg, hogy ezt a terület egyszerre ellenőrzik a szíriai kormányerők, valamint a kurdok által dominált Szíriai Demokratikus Erők.

Habár a két fél között nagyon ritkák az összecsapások, az Eufrátesz-menti területeket sosem sikerült teljes egészében átvizsgálni. Megkönnyítette a terroristák helyzetét itt az is, hogy az Eufrátesztől nyugatra hatalmas sivatagos terület húzódik, amelynek teljes ellenőrzése a jelen helyzetben lehetetlen. Ugyancsak problémás területnek bizonyult Hama tartomány, ami azzal az Idlib tartománnyal határos, amelyet továbbra is az iszlamisták ellenőriznek. Ez kitűnő rejtőzködési helyet biztosított korábban az IÁ megmaradt harcosainak, akiknek kézre kerítése rendkívül vontatottan haladt.

A terrorkalifátus újbóli megerősödése így csak idő kérdése volt, amit a koronavírus-járvány alaposan felgyorsított. Szíriában a mai napig nem foganatosítottak szigorú járványügyi előírásokat a civilek számára, sőt sok helyütt a rendvédelmi erők is háttérbe húzódtak. Katonai szempontból viszont egyre fontosabbá vált Idlib tartomány, melynek déli részén az egész múlt év folyamán komoly összecsapások voltak.

Szíriai frontvonalak ma: piros - kormányerők, sárga - Szíriai Demokratikus Erők, zöld - iszlamisták és lázadók, szürke - az Iszlám Állam által ellenőrzött területek (Forrás: liveuamap.com)

Ez idő alatt pedig a kormányerők mintha megfeledkeztek volna az IÁ alvó sejtjeiről. Jól jelzi ezt, hogy a megtámadott katonai járműveknek még idejük sem volt átmenni védekezésbe, sőt az összecsapás után az orosz légierőnek kellett közbeavatkoznia, hogy megfutamítsa a terroristákat. A mostani jelentések szerint ezek a csapások elegendőek voltak ahhoz, hogy a szíriai kormányerők erősítést dobjanak át erre a területre, azonban a helyzet továbbra sem megnyugtató. A híradások szerint ugyanis az éjszaka folyamán a Rakkából Homsz felé vezető úton eltűnt egy autóbusz, amelyen 12 magas rangú tiszt és katona utazott.

Visszaszerezheti az IÁ a régi területeinek egy részét ilyen támadásokkal? Szakértők szerint ugyan a terrorszervezet mostani megerősödése még rengeteg problémát fog okozni a szíriai kormányerőknek, azonban nagyobb területszerzésre már csak akkor van esélyük, ha az idlibi fronton romlana a helyzet. Az ottani erőviszonyok ugyanis még a nyerésre álló damaszkuszi rezsimtől is óriási átcsoportosításokat igényelne, ami még inkább kedvezne a kalifátusnak. Így az IÁ jövője Szíriában most elsősorban annak a függvénye, hogy milyen mértékben segíti innentől Törökország a szíriai lázadók és iszlamisták utolsó fészkét, Idilb tartományt.