Tovább erősítené a nukleáris arzenálját és a hadseregét Kim Dzsongun

Tovább erősítené a nukleáris arzenálját és a hadseregét Kim Dzsongun

Kim Dzsongun katonai vezetőkkel egy hadgyakorlaton (Fotó: Rodong Sinmun)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindent meg kell tennünk a nukleáris elrettentés további növelése érdekében miközben kiépítjük a legerősebb katonai képességeket – sürgette Kim Dzsongun a Koreai Munkapárt VIII. kongresszusának zárónapján, akit a KCNA állami hírügynökség nyomán az MTI is idézett.

Az észak-koreai vezetőt pártkongresszus hétfőn választotta meg a Koreai Munkapárt új főtitkárává. A szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza Kim egyeduralmát. A tisztség betöltetlen volt a 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsongil halála óta.

A kongresszussal összefüggésben korábban arról is lehetett olvasni, hogy Kim Dzsongun húga nem került be a politikai bizottságba, ahova még 2017-ben választották be póttagnak. Kim Jodzsong egyébként nem először került ki a testületből. A 33 éves politikust – pozíciójától függően – időről időre többen emlegették Kim Dzsongun esetleges utódjaként. Amikor pedig legutóbb hosszabb időre „eltűnt” a nyilvánosság elől, akkor meg épp azt találgatták, vajon bátyja leszámolt-e vele.

A friss hírek szerint a Szöult gyakran kritikázól Kim Jodzsong szerdán is lesen bírálta a dél-koreai hadsereget, amiért hírt adott arról, hogy vasárnap késő este Phenjan belvárosában katonai díszszemlét tarthattak. A KCNA-nak nyilatkozva kijelentette, hogy ez Szöul „ellenséges hozzáállását” mutatja északi szomszédjával szemben. Kim Jodzsong nem sokkal azt követően nyilatkozott, hogy Mun Dzsein dél-koreai elnök újévi beszédében ígéretet tett, áttörést fog elérni a megfeneklett nukleáris leszerelési tárgyalásokban.

Ahogy a Telex is megjegyzi, Kim Dzsongun korábban arról beszélt, akárki is foglalja el a Fehér Házat, Washington ellenséges politikája nem változik majd Észak-Korea irányába. Donald Trump háromszor is találkozott Kim Dzsongunnal, akit „nagyszerű fickónak” hívott, végül azonban nem ért el semmilyen haladást a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében. Joe Biden októberben azt mondta, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó Kimmel találkozni, ha Észak-Korea belegyezik nukleáris kapacitásának csökkentésébe.