Világszerte erősödik a keresztényüldözés

Világszerte erősödik a keresztényüldözés

Keresztényüldözés – A Dzsamiat Ulema-i-Iszlám muzulmán vallási párt támogatói Ászija Bibi kivégzését követelik egy pesavari tüntetésen 2018. november 2-án, miután a bíróság felmentette az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény nőt (Fotó: MTI/EPA/Bilaual Arbab)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világszerte egyre intenzívebben zajlik a keresztényüldözés – derül ki az Open Doors nevű nemzetközi szervezet január 13-án közzétett jelentéséből. Idén is Afrika a legveszélyesebb hely a Krisztus-követők számára, de az évente összeállított, a keresztényüldözés mértékét mérő rangsorban akadnak meglepetések.

2020-ban világszerte összesen 4761 keresztény lelte a halálát a hite miatt az Open Doors szerint. Tízből kilenc gyilkosságra Afrikában került sor, messze a legtöbb Jézus-követőt Nigériában ölték meg – 3530-at. Az országban tomboló „extrém erőszak” miatt az ország kilencedik helyre került a listán, és ezzel új szereplő a top 10-ben – amelyet idén is, mint az utóbbi években mindig, Észak-Korea vezet.

A keresztényekkel szembeni erőszak egyébként az egész Szubszaharai Afrikában fokozódott. Iszlamista milíciák számos alkalommal támadtak keresztényeket. Az ötven országot rangsoroló listán új szereplő a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mozambik és a Comore-szigetek.

További trendek

A növekvő afrikai erőszak mellett az Open Doors négy további trendet emel ki a tavalyi vizsgálatai alapján. Bár a koronavírussal összefüggő kijárási korlátozások és egyéb rendelkezések Afrikán kívül számos helyen mérsékelte a közvetlen erőszakot, más szempontból súlyosbította a keresztényüldözést.

Sok ázsiai és afrikai országban a keresztényeket tömegesen és rendszeresen hátrányok érték az élelmiszer-csomagok szétosztásánál. Indiában az Open Doorstól támogatást kapó 100 000 keresztény 80 százaléka számolt be arról, hogy nem jutottak ételhez az ételosztásokon. A járvány ezenkívül sok helyen azzal a hatással járt, hogy a keresztényeket vádolták a terjedése miatt.

Egy másik trend a totalitárius és autoriter rezsimek által alkalmazott digitális ellenőrzés növekedése. Kínában az állam digitális megfigyelő-rendszerekkel helyezi egyre súlyosabb nyomás alá a keresztény egyházat; számos templomba telepítettek arcfelismerő kamerákat. Az ország hat hellyel lépett előre a rangsorban, jelenleg a tizenhetedik helyen áll. A kormány bezárt több mint 3000 kínai templomot, vagy más módon lehetetlenítette el a hívek gyülekezését. Bizonyos tartományokban a templomokat kötelezték, hogy a vallásos képek helyett az elnök, Hszi Csin-Ping portréját helyezzék el a falon.

Indiában továbbra is „rendkívül magas szintű” a keresztények elnyomása, az ország ezzel tartja a tizedik helyet a listán. Narendra Modi kormányfő hindu-nacionalista politikája változatlanul sújtja a keresztény közösségeket. Az Open Doors szerint hindu szélsőségesek ma is rendszeresen követnek el támadásokat keresztények és templomaik ellen.

Törökországban is romlik a helyzet. Erdogan elnök nacionalista, az iszlám értékeit előtérbe helyező politikája miatt az ország a harminchatodikról a huszonötödik helyre került a listán, ami a leggyorsabb növekedés.

Halálbüntetés

Közép- és Latin-Amerikában sok helyen egyre többször a bűnszövetkezetek kezébe kerül a valódi hatalom. Az olyan országokban (például Mexikóban vagy Kolumbiában), ahol szembeszegülnek a bűnözőkkel, vagy megtagadják velük az együttműködést, a keresztények egyre nagyobb veszélynek teszik ki magukat.

A 2021-es listára kizárólag „extrém”, vagy „nagyon súlyosan” keresztényellenes országok kerültek fel. Ezekben az országokban összesen 309 millió keresztény él. Az 50-es listából kimaradó 24 országban "nagymértékű" a keresztényüldözés. Az Open Doors szerint világszerte 340 millió keresztény szenved valamilyen hátrányt a hite miatt.

A szervezet friss jelentésében „jó hírről” is beszámol: Szudánban eltörölték az aposztázia, vagyis a hitehagyás miatt kiszabható halálbüntetést, és az új alkotmány biztosítja a vallásszabadságot. És bár ezen intézkedések dacára a szudáni keresztények helyzete továbbra sem könnyű, jelentősen javultak a körülményeik. Ezzel az ország már nincs benne az első tízben – jelenleg a lista 13. helyén áll.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.