Februárban kérhetik a Szputnyik V uniós jóváhagyását

Februárban kérhetik a Szputnyik V uniós jóváhagyását

Budapestre szállították az orosz Szputnyik-V vakcinamintáját 2020. november 19-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország februárban nyújtja be kérelmét a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina európai uniós engedélyeztetésére – írja a Reuters. Erről Kirill Dmitriev, az oltóanyag fejlesztését finanszírozó állami befektetési alap (RDIF) vezetője beszélt a sajtónak. Mint elárulta, hamarosan közzéteszik az oltóanyag dokumentációját, ami bizonyítja annak magas fokú hatékonyságát.

Arra is kitért, hogy a vakcinát hét országban gyártják, és mintegy kilenc országban már januárban engedélyezhetik annak használatát. Többek között Argentínában, Belaruszban és Szerbiában már megkapta a hatóságok jóváhagyását.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője kedden közölte, hogy előzetes tárgyalásokat folytat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával.

Vlagyimir Putyin nemrég utasításba adta a tömeges oltást Oroszországban. Az orosz hatóságok közlése szerint eddig mintegy 1,5 millió embert oltottak be.