Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Kormányválság Olaszországban: Conténak „esze ágában sincsen félreállni”

Szerző: | 2021. január 14., 07:14 | Külföld

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Demokrata Párt szenátoraként sajtóértekezletet tart a római szenátusban 2019. augusztus 13-án. A jelenleg a három százalék körüli Élő Olaszország vezetője kemény ultimátumot adott Giuseppe Conte miniszterelnöknek (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonnali lemondását sürgette a Matteo Salvini vezette jobbközép oldal szerdán este azután, hogy a Matteo Renzi vezette legkisebb kormánypárt, az Élő Olaszország visszavonta minisztereit kormányválságot robbantva ki, miközben az Öt Csillag Mozgalom a Contéval való folytatás mellett állt ki.  

HIRDETÉS - AIP

Salvini kijelentette, hogy az olaszoknak „tehetetlen és a lemondás szélén táncoló” kormány helyett az egészségre, a munka és az oktatás biztosítására van szüksége. A jobbközép koalícióhoz tartozó Liga párt, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) és a Silvio Berlusconi elnökölte Hajrá Olaszország nyílt levélben sürgette az államfő fellépését a belpolitikai stabilitás minél gyorsabb helyreállítására.

„Giuseppe Conte minél előbb számoljon be a parlamentben, és ha nem bír többséggel, mondjon le” – hangoztatta Salvini. Hozzátette, nem érti, miért ne lehetne járványhelyzetben is választásokat tartani. Giorgia Meloni hozzátette, „ezt a cirkuszt Olaszország nem engedheti meg magának, egy normális országban Conte már lemondott volna”.

Matteo Renzi pártja két miniszterével és egy államtitkárával közösen jelentette be az Élő Olaszország (IV) kilépését a 2019 szeptemberében született második Conte-kormányból. Renzi hangsúlyozta, hogy a válságot nem az Élő Olaszország robbantotta ki, hanem a „demokráciát valóvilágként kezelő” Giuseppe Conte, aki képtelen volt arra a „minőségi ugrásra”, amelyre az országnak jelen pillanatban szüksége van.

Renzi az általa elképzelt forgatókönyvet is vázolta: kizárta a választásokat, és egy új kormánypaktum felállítását javasolta az eddigi három kormánypárt, vagyis az IV, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) között. Elemzők rámutattak, hogy Renzi megemlítette egy esetleges harmadik Conte-kormány megalakítását, köztudott azonban, hogy Renzi mindenekelőtt miniszterelnökcserét akar.  

„A kormánypalotában nem csak Conte ülhet” – mondta Renzi. Kommentárok szerint a kormányerők között a járvány utáni gazdasági helyreállításra felhasználható több mint kétszáz milliárd eurós csomagról szól a vita.

Az Élő Olaszország kilépése után tartott kormányülésen Giuseppe Conte azt mondta, hogy Renzi „aknát robbantott súlyos kárt okozva az országnak”. Nicola Zingaretti PD-főtitkár is „baklövésnek” nevezte egykori elődje, Matteo Renzi lépését.

„Renzi tudta, mit akar, de nem tudja, a válság hova vezethet, a teljes káoszban minden megtörténhet” – vélte Gianfranco Pasquino politológus. Az M5S miniszterei korábban már hangsúlyozták, hogy Conte nélkül elképzelhetetlennek tartják a folytatást. A mozgalomból lett párt alapítója, Beppe Grillo összefogásra szólította fel a parlamenti pártokat, ami azt jelentheti, hogy az M5S más pártokkal keres szövetséget az Élő Olaszország helyett.

Giuseppe Conténak legfeljebb néhány nap áll rendelkezésére, hogy döntsön, benyújtja-e lemondását az államfőnek, és esetleg újabb kormányalakítási mandátumot kér, vagy a parlamenttől kér bizalmat a folytatáshoz. Sajtókommentárok szerint az ismeretlenségből érkezett, de jelenleg is az olaszok ötvenöt százaléka támogatását élvező Conténak „esze ágában sincsen félreállni”.

A hatóságok a belpolitikai feszültség hatására utcai tüntetésekre készültek fel.

(MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Giuseppe Conte, kormányválság, koronavírus, Matteo Renzi, Matteo Salvini, Olaszország


Fogd rá az EU-ra!

Fogd rá az EU-ra!

A „fogd rá a nyuszira!”-típusú Brüsszel-hibáztatásnak a legékesebb példája Lázár János nyilatkozata, aki szerint míg a kormány által beszerzett keleti vakcinák 600 ezer magyar életét mentették meg, addig a nyugati vakcinák hiánya miatt 20 ezer magyar vesztette életét.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest