„Manipulálják az embereket, hogy az orosz vakcinát válasszák”

„Manipulálják az embereket, hogy az orosz vakcinát válasszák”

A szerb kormány sajtóhivatala által közreadott kép Ana Brnabic miniszterelnökről, amint beoltják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával Belgrádban 2020. december 24-én. A vakcinát Brnabic kapta meg elsőként Szerbiában, ahol a 70 éven felüliek beoltásával megkezdődött az országos oltási kampány. MTI/AP/Szerb kormány sajtóhivatala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze 175 ezren, vagyis a lakosságnak csupán 2,5 százaléka jelezte Szerbiában elektronikus úton, hogy szeretné felvenni a vakcinát – derült ki csütörtök reggel a szerbiai híradásokból, melyekből azt is megtudhatták az emberek, hogy mostantól telefonon is lehet jelentkezni oltásra. Ez az alacsony szám azért is megdöbbentő, mert az elmúlt hetekben több állami vezető is a sajtó előtt oltatta be magát, hogy ezzel is megnyugtassa a lakosságot.

Ám a kormányzati oltási kampány meglehetősen egyedire sikeredett: míg a kormány nyugatpárti politikusai, Ana Brnabić kormányfő és Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter a német-amerikai Pfizer/BioNTech oltóanyagát vette fel, addig az oroszpártiak, így Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter és Ivica Dacic, a szerb parlament elnöke a Szputnyik V orosz vakcinát választotta. Ennél már csak az a meglepőbb, hogy Aleksandar Vučić köztársasági elnök – aki a leggyakrabban hangoztatta az oltóanyag-szállításokkal kapcsolatos előrelépéseket – eddig fel sem vette a vakcinát, ami miatt rengeteg kritikát kapott az ellenzéktől, hogy éppen ő nem meri beoltatni magát a megrendelt oltóanyaggal.

Pedig korábban még az is felmerült déli szomszédainknál, hogy kötelezővé teszik az oltást, és aki megtagadja azt, annak 50 és 150 ezer dinár közti pénzbüntetést is fizetnie kell. A lakosság felháborodása után aztán a kormány gyorsan elállt ettől, az egészségügyi miniszter pedig gyorsan jelezte, hogy a védőoltás nem lesz kötelező, csak ajánlott.

De az sem nyugtatta meg az embereket, hogy míg korábban milliós oltóanyag-szállítmányokról beszéltek a politikusok, addig ennek csak töredéke érkezett meg eddig. Így hiába ígérték meg a lakosságnak, hogy szabadon lehet majd választani a Pfizer, a Szputnyik V, illetve a Sinopharm kínai gyógyszergyár oltóanyaga közül, az előbbiekből most nem áll rendelkezésre elegendő adag, az utóbbitól pedig még egyetlen szállítmány sem érkezett az országba.

– Nagy a fejetlenség, mert nincs megfelelő tájékoztatás a vakcinákról – mondta a Magyar Hangnak Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy korábban rendkívül ellentmondóan nyilatkoztak a szerbiai politikusok a járványról. A kezdetekkor még azt hangoztatták, hogy a szerb orvosok gyorsan megoldják a helyzetet, néhány héttel később már kijárási tilalmat vezettek be az országban még tavasszal.

Majd következtek az oltóanyag-beszerzésekkel kapcsolatos félrevezető tájékoztatások, ahol azonnal többmilliós szállítmányokat ígértek Oroszországból és Kínából. De ennél is megtévesztőbb, hogy a kormányzati elemzésekben és felhívásokban egyelőre csak a Pfizer oltóanyagát és a Szputnyik V-t hasonlítják össze, meglehetősen félrevezető módon. Míg a Pfizer-nél azzal kezdik a bemutatót, hogy ez génbázisú hatóanyag, ami csak néhány hónapig véd meg, addig a Szputnyik V-ről azt állítják, hogy ez egy régóta használt módszeren alapul és akár két évig is hatásos lehet. – Így azt látom, hogy manipulálni próbálják az embereket, hogy minél többen válasszák az orosz vakcinát – hangsúlyozza lapunknak a pártelnök.

Tovább rontja a helyzetet, hogy már eddig is rengetegen akadtak olyanok, akik inkább az összeesküvés-elméleteknek hittek. Csonka Áron szerint az egész országban megfigyelhető, hogy akinek még nem volt tapasztalata a vírussal, azok előszeretettel hajlanak arra, hogy a koronavírus pusztán egy kitaláció. Csak megerősíti ezeket a hangokat, hogy Szerbiában is elharapóztak a közösségi oldalakon a különböző összeesküvés-elméletek, akárcsak Magyarországon. Viszont nagyon sokan vannak, akiknek elegük van a bezártságból, a vajdasági magyarok életét ráadásul rendkívül megnehezíti, hogy csak munkáltatói igazolással tudnak átjutni a határon, ha nem készíttetnek PCR-tesztet. Így nem tudják meglátogatni a gyerekeiket, akik Magyarországon tanulnak. – Ezért arra számítok, hogy a vajdasági magyarok közül is hasonlóan alacsony lesz majd azoknak a száma, akik vakcinára jelentkeznek – vélekedik a VMDK elnöke, aki úgy látja, a sok bedobott félinformáció miatt az emberek most inkább kivárnak, hogy milyen hatásokkal jár az oltás, és csak azután regisztrálják majd magukat.

És hogy mindez ne legyen elég, csak növeli félelmeket, hogy míg a kormány mintha az orosz vakcina mellett tenné le a voksát, addig a gyakorlatban egészen más történik. A mostani menetrend szerint az országban első fázisban az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok, valamint a szociális intézmények lakóit és dolgozóit oltják be, ez már december végén megkezdődött. A második fázisban a lakosság húsz százalékát oltják be, a veszélyeztetett korosztályhoz tartozókat és a krónikus betegeket, összesen 736 ezer embert. Míg a harmadik fázisban mindenki mást, 1,75 millió lakost – köztük az országban tartózkodó migránsokat is, akik Szerbiában menekültstátust kértek – a hajléktalanokat és a rendkívüli szegénységben élőket. Csonka Áron azonban úgy értesült, hogy azok, akiket már beoltottak, mégis inkább a Pfizer vakcináját kapták meg, és nem az oroszt. Így sokan most arra várnak, hogy az ország teljhatalmú vezetője, Aleksandar Vučić melyik oltást fogja választani.