Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Leváltanák Orbán szlovén szövetségesét

Szerző: | 2021. január 15., 19:03 | Külföld

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Janez Jansa szlovén kormányfő Bledben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Vivien Cher Benko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizalmatlansági indítványt terjesztettek be a Janez Jansa vezette jobbközép koalíciós szlovén kormány ellen baloldali ellenzéki pártok, mert szerintük a kabinet nem tud megbirkózni a koronavírus-járvánnyal – közölte az RTV szlovén közszolgálati televízió pénteken.

HIRDETÉS - AIP

A kormány elmozdítását célzó indítványt 42 képviselő írta alá a 90 fős parlamentben. Ebben Karl Erjavecet, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) elnökét nevezték meg miniszterelnök-jelöltnek. A DeSUS egyébként december közepén lépett ki a jelenlegi koalíciós kormányból, miután a párt élére ismét Erjavecet választották meg.

HIRDETÉS - AIP

Az előterjesztést Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS), a Szociáldemokraták (SD), a Baloldal(Levica) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB), valamint a nyugdíjas párt három képviselője támogatta. Előbbi négy párt korábban létrehozta az Alkotmányos Ív Koalíciót (LUK), melyhez azonban egyelőre nem csatlakozik a DeSUS.

Erjavec a sajtónak úgy nyilatkozott: sajnálja, hogy csak 42 aláírásuk van, de meggyőződésének adott hangot, hogy sikerrel fognak járni. Szavai szerint le kell állítani az alapvető alkotmányos alapelvek megsértését, mint az igazságszolgáltatás és a médiaszabadság akadályozása, vagy a rendőrség és az államügyészség befolyásolása.

Erjavec úgy vélte: Szlovénia nemzetközi státusza egészen más, mint 30 évvel ezelőtt. „Partnereink olyan országok, amelyeknek problémáik vannak a jogállamisággal, és eltávolodtunk az Európai Unió magjától” – húzta alá.

A kezdeményezést benyújtó pártok egyetértettek abban, hogy a kormány nem tud megbirkózni a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel, és az ország globális szinten élen jár az elhalálozások és a fertőzöttek számának növekedésében. A kormány jelentőst zavart okozott, az emberek pedig nem bíznak az intézkedésekben – hangoztatták.

Az úgynevezett konstruktív bizalmatlansági indítványról szerdán titkos szavazást tartanak a parlamentben. Erjavecnek 46 szavazatot kell összegyűjteni, hogy miniszterelnök lehessen. Amennyiben ugyanis sikerül megbuktatniuk a kormányt, miniszterelnök-jelöltet javasolhatnak a parlamentnek. A kormány, amely így elveszítené a többségét, ügyvezetőként folytatná a munkát addig, amíg a parlament nem szavaz az új kormányfőről és a miniszterekről.

Janez Jansa kormányfő néhány nappal ezelőtt az Ognjisce Rádiónak adott interjújában azt mondta: bízik jelenlegi koalíciós partnereiben. Úgy vélte: amennyiben megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, az előrehozott választásokhoz vezethet.

(MZI)

Címkék: bizalmatlansági indítvány, Janez Jansa, koronavírus, Szlovénia


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest