Washingtonba bevonult a katonaság

Washingtonba bevonult a katonaság

Joe Biden 2020. november 5-én (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1,9 billió dolláros válságkezelési programot jelentett be a megválasztott elnök, Joe Biden helyi idő szerint csütörtökön este. A csomag három fő területre fókuszál: a koronavírus-járvány leküzdésére, az állampolgárok pénzügyi megsegítésére és a vállalkozások támogatására. Ennek jegyében az amerikaiak ismét alanyi jogon kaphatnak pénzügyi segélyt, személyenként 1400 dollár értékben. Miközben Biden a terveiről beszélt, Washingtonban már a beiktatása biztosítására készülnek: hétvégétől több amerikai katona lesz a fővárosban, mint Irakban és Afganisztánban együttesen.

- Egyértelműen látszik, hogy milyen nagy emberi szenvedéssel járó válságról van szó. És nincs időnk várni. Muszáj cselekednünk és most kell cselekednünk – mondta a megválasztott elnök csütörtökön a delaware-i Wilmingtonban. Hozzátette: a mostani egy kétrészes csomag első fele, amelyet egy hónap múlva követ majd a gazdaságélénkítési program bejelentése.

The Hill értesülése szerint a válságkezelési akcióterv keretében 419 milliárd dollárt költenek majd a koronavírus-járvány leküzdésére, 440 milliárdot a vállalkozások támogatására, 1 billiót pedig az állampolgárok megsegítésére. Ez utóbbiból finanszírozzák majd azt az alanyi jogon járó segélyt, amely keretében 1400 dollárt kaphatnak személyenként az amerikaiak. Ez a fennmaradó része annak a 2000 dolláros utalásnak, amelyet Trump és a demokraták terveztek még január elején, de a republikánus többségű szenátus csak 600 dollárt szavazott meg ebből. Joe Biden csütörtökön azzal indokolta a válságkezelési program szükségességét, hogy 18 millió amerikai él jelenleg munkanélküli segélyből és 400 ezer kisvállalkozásnak kellett átmenetileg bezárnia a járvány miatt.

Jobbáépítési program a gazdaságélénkítésért

A megválasztott elnök bejelentése szerint egy hónap múlva ismerteti csomagja második részét a „Jobbáépítési” gazdaságélénkítési programot (Build Back Better Recovery Plan). Ebben szerepet kap majd az amerikai gyártású termékek előtérbe helyezése, a gyártókapacitás és  kutatásfejlesztés fellendítése, az infrastrukturális projektek, valamint a klímaváltozással kapcsolatos munkahelyteremtés.

A beszéd közben Washingtonba bevonult a katonaság

Joe Biden hat nappal beiktatása előtt jelentette be az elképesztő összegű válságkezelő csomagját és nagyratörő gazdaságélénkítési terveit. Azonban nemcsak a kétrészes programja lesz rendhagyó Amerika következő elnökének, hanem a beiktatási ceremóniája is.

A törvényhozás épületénél múlt héten történt véres eseményeket követően elképesztő készültség van Washingtonban. A Capitolium köré acélfalat emeltek, a hagyományos parádé útvonalát is magas kerítéssel védik.

A nemzeti gárda tagjai is folyamatosan érkeznek a városba: hétvégétől több katona lesz Washingtonban, mint Irakban és Afganisztánban együttesen. Összesen akár 15 ezer fő bevetésére kapott felhatalmazást a nemzeti gárda.

Hivatalos szervek és vezető politikusok is arra kérik az embereket, hogy ne utazzanak Washingtonba a következő napokban. Emellett aktívan is igyekeznek távol tartani az embereket: több szálláshely-kereső oldal – egyebek mellett az Airbnb is – törölte a washingtoni foglalásokat erre az időszakra. A legnagyobb amerikai légitársaságok is szigorúbb szabályokat vezettek be, például a feladott poggyászokban sem engedik a fel a fegyvereket a gépekre.

A készülődés nem alaptalan: az FBI igazgatója szerint az internetes fórumokon „jelentős számú aggodalomra okot adó” beszélgetést figyelnek, amelyeknek egy része arról szól, hogy egyes csoportok megismételnék a múlt heti véres eseményeket.


Lady Gaga oldja majd a feszültséget

A beiktatásért felelős bizottság csütörtökön bejelentette, hogy Lady Gaga és Jennifer Lopez lesz a két sztárfellépő a beiktatási ünnepségen.

A korábban is aktívan Biden mellett kampányoló Lady Gaga az amerikai himnuszt énekli majd, J.Lo pedig egy előre meg nevezett show-val készül. A cél, hogy az amerikai társadalom minden rétegét megszólítsák, így a kisebbségek és a különböző vallási felekezetek is képviseltetik magukat az ünnepség programjában – derül ki a bizottság sajtóközleményéből.

A dokumentum arról is ír, hogy a hagyományoknak megfelelően a Capitolium nyugati teraszán teszi majd le az esküt Joe Biden és Kamala Harris.