Az oltás második dózisa után erősebben jelentkeztek a mellékhatások az izraeli oltottaknál

Az oltás második dózisa után erősebben jelentkeztek a mellékhatások az izraeli oltottaknál

Ultraortodox zsidó egészségügyi dolgozó koronavírus elleni oltóanyagot ad be egy jeruzsálemi oltóközpontban 2021. január 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltás második dózisa után erősebben jelentkeztek a mellékhatások az izraeli oltottaknál – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

– Két napig nem volt könnyű a második oltás után, de legalább tudom, hogy nem placebót kaptam – nyilatkozta a lapnak a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagának második dózisával egy hete beoltott Itáj Gal nevű orvos. 38,1 fokos láz, fejfájás, és fáradtság jelentkezett nála az oltás után, mert a szervezete erőteljes ellenanyag-gyártásba fogott a vakcina hatására, ami a kívánatos reakció az esetleges mellékhatások ellenére.  

Az újság több mint kétmillió oltás beadása után összefoglalta a második adag után gyakrabban megfigyelt, nem kívánt, de általában enyhe tüneteket. A mellékhatást mutató esetek 24 százalékában fáradtságot, 20 százalékában fejfájást, 17 százalékában szédülést, 9 százalékában lázat, 5 százalékában izomfájdalmat, 4 százalékában hányingert, és 3,7 százalékában borzongást és hidegrázást figyeltek meg. Gyakoriak voltak a helyi tünetek: fájdalom, bőrpír és duzzanat az oltás helyén, a kar ideiglenes mozgáskorlátozottsága, helyi elszíneződés, a nyirokcsomók duzzanata, kiütés vagy helyi gyulladás. Az oltottak között 92 esetben jelentek meg különböző neurológiai tünetek, köztük rövid időn belül elmúló arcidegzsába, a szájban fémes vagy keserű íz és egyéb, még vizsgálandó reakciók.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a csaknem 2 millió beoltottból körülbelül 15, súlyos alapbetegségben szenvedő ember igényelt kórházi kezelést az oltás után, s a vizsgálat megállapította, hogy a kórházba kerülésüket többnyire alapbetegségük, nem pedig az oltás okozta.

Március óta 543 ezer 499-en fertőződtek meg koronavírussal Izraelben. Jelenleg 83 ezer 611 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3959-en haltak meg. Jelenleg 1878 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1184-en súlyos állapotban vannak, 274 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

(MTI)

Címkék: Izrael, vakcina