A szenátus leköszönő republikánus vezetője szerint Trump provokálta ki a Capitolium elleni támadást

A szenátus leköszönő republikánus vezetője szerint Trump provokálta ki a Capitolium elleni támadást

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntetõ támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mitch McConnell szenátusi többségi vezető utolsó teljes munkanapján a leköszönő elnököt azzal vádolta, hogy ő a felelős a törvényhozás épületének megrohamozása miatt.

A leköszönő elnök elleni impeachment-eljárásra is kihatással lehet a leköszönő többségi vezető Mitch McConnell a felsőházban elmondott beszéde, miszerint az elnök tehető felelőssé a január hatodikai zavargásokért. Sajtóinformációk szerint a szenátor nyitott az elnök elítélésére, amelyre még nem volt példa az amerikai politikatörténet folyamán, és szabad kezet adott a szenátoroknak, hogy lelkiismeretükre hallgatva hozzák meg ezt a döntést.

Ha Trumpot a szenátus kétharmados többsége elítélné, az gyakorlatilag annak kimondását jelentené, hogy az alsóház által előterjesztett vádirat, miszerint az elnök államellenes megmozdulást szított, igaz. Az amerikai elnököket nem lehet bíróság elé állítani hivatali idejük alatt, amennyiben vádeljárás indul ellenük, akkor azt az alsóháznak kell benyújtania (ami már megtörtént), majd a felsőháznak, mintha bíróság lenne, kell döntést hoznia, a legfelső bíró vezetése mellett.

„A legutóbbi alkalommal, amikor a szenátus összeült, épp csak sikerült visszaszereznünk erőszakos bűnözőktől a Capitoliumot, akik megpróbálták megakadályozni a kongresszust, hogy végrehajtsa kötelességét. A tömeget hazugságokkal hergelték fel. Az elnök, és más hatalmi pozícióban lévő személyek hergelték őket fel” – mondta, ezzel vélhetően szenátortársaira, Ted Cruzra és Josh Hawleyre, a képviselőházi Mo Brooksra (aki Trump gyűlésén még beszédet is mondott) illetve Paul Gosarra gondolt.

Jelenleg a felsőház a 20-án beiktatandó elnök kabinetjének öt tagjáról szavaz. Az alkotmány szerint az elnöknek joga van kinevezni minisztereit, a szenátus beleegyezése mellett, amit úgy szokás interpretálni, hogy egyszerű többséggel a szenátoroknak jóvá kell hagynia a jelöléseket.

Az FBI azóta is folyamatosan azonosítja illetve tartóztatja le a Capitolium ostromlásában részt vett zavargókat. James Comey, az FBI volt igazgatója szerint a hivatal ebben nagyon jó: szerinte egyesével fogják levadászni és bíróság elé állítani a bűnelkövetőket. Stephen Colbert műsorában a következőket mondta:

„Ha felmentél azokon a lépcsőkön, még ha az épületbe nem is tetted be a lábad, ha felmentél a lépcsőkön, bűnelkövető vagy. Ha rendőrökre támadtál, ha bementél az épületbe, meg fognak találni.”

Az USA Today ebben a cikkben gyűjtötte össze a sajtó által is azonosított és letartóztatott elkövetőket. Azonosított és jelenleg szabadlábon védekező elkövetőből még több van, köztük egy volt olimpiai érmes úszó, Klete Keller is.