Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Békésen elhagyta a Fehér Házat Donald Trump

Szerző: | 2021. január 20., 14:38 | Külföld

Donald Trump leköszönõ amerikai elnök beszáll az elnöki helikopterbe, amint távozik a washingtoni Fehér Házból 2021. január 20-án (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Visszatérünk valamilyen formában” – ezzel zárta utolsó elnöki beszédét az Egyesült Államok éléről leköszönő Donald Trump. Magyar idő szerint a kora délutáni órákban hagyta el a Fehér Házat, majd az Air Force One fedélzetén a floridai Palm Beach-en található birtokára repült. Az amerikai hatóságok hatalmas erőket vetettek be, hogy biztonságban tudják levezényelni Joe Biden beiktatását: a Nemzeti Gárda 25 ezer tagja vigyáz a rendre, a Fehér Ház és Capitolium környékét lezárták.

HIRDETÉS - AIP

A korábbi félelmekre rácáfolva békésen elhagyta a Fehér Házat Donald Trump. A távozó elnök és felesége, Melania, helyi idő szerint negyed kilenc körül lépett ki az épületből. Felszálltak a Marine One helikopterre, amely néhány tiszteletkört tett a teljesen lezárt és 25 ezer nemzeti gárdistával védett Washington felett, majd a közeli Andrews bázisra repült.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A leköszönő elnököt szállító helikopter oda helyi idő szerint fél kilenc körül érkezett meg. Donald Trump és felesége leszálltak a helikopterről, 21 puskalövés üdvözölte őket. Sajtóbeszámolók szerint körülbelül kétszázan gyűltek össze a színpad előtt a januári napsütésben.

– Újraépítettük a hadsereget, létrehoztuk az Űrsereget. Minden korábbinál többet tettünk a veteránokért. Az Egyesült Államok történetének legnagyobb adócsökkentését és jogszabály-egyszerűsítését hajtottuk végre. Rendkívüli sikereket értünk el a munkahelyteremtéssel és a tőzsde is minden korábbinál jobban teljesít. A járvány nagyon komolyan érintette az Egyesült Államokat, rendkívüli eredmény, hogy már két oltóanyag a piacon van és a harmadik is érkezik – mondta elnökként utoljára elmondott beszédében Donald Trump.

– Életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy az elnökük lehettem. Mindig harcolni fogok önökért. Sok sikert és eredményeket kívánok az új kormánynak. Megteremtettük az alapot ehhez – tette hozzá. Donald Trump azzal zárta beszédét, hogy „visszatérünk valamilyen formában”.

Ezután feleségével felszállt az Air Force One fedélzetére, amellyel a floridai Palm Beach-en található birtokára repült. Miközben a gép a levegőbe emelkedett a helyszínen Frank Sinatra, My Way című dalát játszották.

Trump egyébként valóban úgy néz ki, hogy nem adta fel a küzdelmet, hogy valamikor visszatérjen az amerikai politikai életbe. Ezt támasztja alá a Wall Street Journal cikke, amely szerint Trump a múlt héten felvetette, hogy új politikai erőt indítana „Patrióta Párt” néven. Hogy ebből pontosan mi igaz és mi nem, azt egyelőre nem tudni, azonban tény, hogy a leköszönő elnök búcsúbeszédében azt üzente követőinek: „a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”.

Elhagyja a washingtoni Fehér Házat a Donald Trump leköszönõ amerikai elnököt és feleségét, Melania Trumpot szállító elnöki helikopter 2021. január 20-án reggel (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)
Elhagyja a washingtoni Fehér Házat a Donald Trump leköszönõ amerikai elnököt és feleségét, Melania Trumpot szállító elnöki helikopter 2021. január 20-án reggel (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A Biden-család misével kezdte a napját

Katolikus misével kezdte beiktatásának napját Joe Biden. A politikushoz és feleségéhez a megválasztott alelnök, Kamala Harris, valamint kongresszusi vezetők és családtagjaik is csatlakoztak a washingtoni Szent Máté apostol katedrálisban szerdán reggel.

A katedrális néhány száz méterre található a Fehér Háztól. A közszolgák védőszentjéről elnevezett templom az elmúlt évtizedekben több fontos kormányzathoz köthető eseménynek adott helyet: itt tartották egyebek mellett John F. Kennedy temetési szertartását. Az elnökök sorában Dwight Eisenhower és Harry Truman is járt a templomban.

Joe Biden mindössze a második katolikus vallású elnöke lesz az Egyesült Államoknak. Az első a Dallas-ban 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy volt. A megválasztott elnök aktívan gyakorolja vallását, vasárnaponként a wilmingtoni házuktól néhány percre lévő St Joseph On the Brandywine katolikus templomban misézik a család. Ennek a kis templomnak a temetőjében nyugszik Joe Biden fia, Beau Biden is.

Joe Biden egyébként Navy kék Ralph Lauren öltönyt és kabátot visel beiktatási napján. Az amerikai divatcég külön erre az alkalomra készítette az egyedi, személyre szabott öltözéket. Felesége, Jill Biden óceánkék gyapjú tweed kabátot és ruhát visel a nagy napon. Az ő ruhatárát is egy amerikai tervező, Alexandra O’Neill készítette.

Barack Obama Twitter üzenétében már gratulált Joe Bidennek a beiktatásához. – Gratulálok barátomnak Joe Biden elnöknek. Eljött a te időd! – írta rövid tweetjében a korábbi elnök, aki egy közös képet is feltöltött a szöveghez. Mindezt néhány perccel azelőtt, hogy megérkezett a beiktatási ünnepség helyszínére, az amerikai törvényhozás épületébe. A két politikus nyolc éven át dolgozott együtt elnök-alelnök párosként.

Óriási a készültség Joe Biden beiktatásán

Hatalmas erőket vetettek be az elmúlt két hét során az amerikai hatóságok, hogy biztonságban tudják levezényelni a szerdai napon az új amerikai elnök, Joe Biden beiktatását. A január 6-i események – amikor több ezer Trump-párti tüntető rohamozta meg a Capitoliumot – ugyanis rámutattak, hogy az amerikai állami intézmények korántsem olyan védettek, mint azt előzőleg feltételezték. Így a beiktatásra a Nemzeti Gárda 25 ezer tagját vezényelték Washingtonba, akiknek az előéletét és kapcsolati hálóját is alaposan feltérképezték a titkosszolgálatok, nehogy beférkőzzenek a soraikba a szélsőségesek.

De ez még csak egy szelete a biztonsági korlátozásoknak: az amerikai fővárosban számos ellenőrzőpontot állítottak fel, több utat és metróállomást lezártak, amitől azt remélik, hogy a Trump-párti szélsőségesek így nem juthatnak el a központi városrészekhez. Nem bízták a véletlenre ezúttal a Fehér Ház és Capitolium környékét sem: ezen a napon kizárólag engedéllyel lehet megközelíteni ezeket az intézményeket. És akinek úgy tűnik, hogy ezzel az amerikaiak túlbiztosították a fővárost, érdemes emlékezniük arra, hogy az utóbbi napokban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számos jelzést kapott, amiben erőszakos események lehetőségeire figyelmeztettek.

Legalább ilyen fontos, hogy a koronavírus-járvány most különleges készültséget igényelt, hiszen a beiktatási ceremónián a legmagasabb állami vezetők vesznek részt. Amit már most lehet tudni: az eskütétel helyszínén mindösszesen 100 széket helyeztek el kellő távolságban, ráadásul a résztvevőknek kötelező a negatív koronavírus-teszt felmutatása és a maszkviselés. Ebben persze nincs különösebb meglepetés, ugyanis Biden – elődjével ellentétben – jóval nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a járvánnyal szemben abban az országban, ahol mostanra több mint 400 ezer halálos áldozatot követelt a pandémia.

A rendkívüli elővigyázatosság természetesen nem jelenti azt, hogy az elnöki beiktatás el lenne zárva a nyilvánosságtól: ennek minden percét élőben lehet ma követni az interneten, majd a rendezvény végén virtuális parádéval tisztelegnek az új elnök előtt.

Lapunk a beiktatás minden mozzanatát élőben közvetíti.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Amerikai Egyesült Államok, beiktatás, Donald Trump, Joe Biden


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest