Egyelőre nem bukott meg az olasz kormány

Egyelőre nem bukott meg az olasz kormány

Giuseppe Conte (Fotó: Flickr.com/Plenary session)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre megmenekült Giuseppe Conte, illetve kormánya azt követően, hogy az olasz törvényhozás mindkét házában bizalmat szavaztak a miniszterelnöknek és kabinetjének – írja a 24.hu.

Hétfőn a 630 tagú képviselőházban még könnyebb volt a dolga Conténak, hiszen a koalícióból kilépő képviselők tartózkodtak a szavazásnál, így 321-259 arányban, a vártnál nagyobb arányban szavaztak bizalmat a kormánynak. A szenátusban azonban nem volt elegendő az Élő Olaszország (IV) 18 képviselőjének tartózkodása, mert velük együtt is csak nagyon szűk többsége volt a kormánynak.

Végül is szerdán azzal sikerült elérni a 156-140 arányú többséget, hogy Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia soraiból is átszavaztak, illetve még a holokauszt-túlélő örökös szenátor, Liliana Segre is Rómába utazott a szavazásra, pedig orvosa nem javasolta az utat. 

Az alsóház ülése előtt a kormányfő egyórás beszédet tartott, amelyben többek között kiemelte, a világjárvány közepén nem engedhetjük meg magunknak, „hogy elveszítjük a kapcsolatot a külvilággal.”

A kormányválság akkor ütött be Itáliában, amikor Matteo Renzi a múlt hét elején jelentette be, hogy távozik a kormányból. A kormányválság persze nem túl ritka Olaszországban, hiszen a második világháborút követően náluk került sor leggyakrabban kormányváltásra.