Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke

Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke

Joe Biden leteszi hivatali esküjét John Roberts, a legfelsõbb bíróság elnöke elõtt a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án (Fotó: MTI/AP/Pool/Saul Loeb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Győzelmet ünneplünk: az emberek szava döntött – ezt mondta beiktatása után Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok új elnöke. A demokrata politikus az összefogás fontosságát hangsúlyozta, mind a társadalom megosztottsága, mind pedig a koronavírus-járvány elleni harcban. Történelmi kihívásokról is beszélt, itt említette – többek között – a klímaváltozást vagy éppen a szélsőséges fehér felsőbbrendűség leküzdését.

A családi bibliára tett kézzel tette le az esküt – magyar idő szerint szerdán délután hat óra előtt – így hivatalosan is Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke iktatta be hivatalába. Nem sokkal korábban Kamala Harris alelnököt Sonia Sotomayor a legfelsőbb bíróság első latin-amerikai származású tagja eskette fel a hivatalára.

– Ez Amerika napja, ez a demokrácia napja, a történelem és a remény napja – mondta Joe Biden az eskütétele utáni beiktatási beszédében. – Győzelmet ünneplünk: az emberek szava döntött. Megtanultuk, hogy a demokrácia értékes, törékeny és ebben a pillanatban győzött – tette hozzá. Szavai szerint annak ellenére, hogy néhány nappal ezelőtt még tüntetők rohamozták meg a törvényhozás épületét, az amerikaiak összefogásának köszönhetően megvalósult a békés hatalomátadás.

Joe Biden arról is beszélt, hogy történelmi kihívásokkal kell most megküzdeni. Ezek között említette a koronavírust, a klímaváltozást, az egyenlőség megteremtését, a szélsőséges fehér felsőbbrendűség leküzdését. A társadalom megosztottsága – mint mondta – mély, de nem új jelenség. Majd azt hangsúlyozta, hogy történelem azonban bebizonyította, hogy krízishelyzetekben össze tudnak fogni. – Összefogás nélkül nincs béke, nincs nemzet. Ebben a történelmi pillanatban az összefogás az előre vezető út. Ha ezt meg tudjuk tenni soha nem fogunk elbukni – fogalmazott.

Az Egyesült Államok új vezetője kiemelte: „Mindenki elnöke leszek”. Ugyanolyan keményen fog harcolni azokért akik rá szavaztak és azokért is akik, nem. Az egyet nem értés ugyanis szavai szerint nem vezethet széteséshez.

Joe Biden beszédében kitért a koronavírus-járványra is, azt hangsúlyozva, hogy az előttük álló munkában szükségük lesz egymásra. – A járvány legnehezebb és leghalálosabb szakaszába lépünk most. Közösen azonban túl tudjuk magunkat tenni ezen – mondta, majd arra kért mindenkit, hogy gondoljon a koronavírus áldozataira.

Végül arról beszélt, hogy Amerika megmérettetett és megerősödve jött ki a küzdelemből. – Újraépítjük a szövetségeinket. Nem erővel, hanem a példa erejével fogunk vezetni – hangsúlyozta. Az amerikai elnök hozzátette: megvédtük a demokráciát itthon és a demokrácia jelzőfénye leszünk külföldön.

Az elnöki beszéd után Garth Brooks country-énekes az Amazing Grace című keresztény imát énekelte el.

A beiktatási ceremóniát Amy Klobuchar demokrata szenátor nyitotta meg. – Az ünnepség az amerikai demokrácia ünnepe, egy olyan napon amikor mindannyiunknak a demokrácia őrzőinek kell lennünk. Amikor két héttel ezelőtt a tömeg megrohanta a törvényhozás épületét, mindannyiunkat ráébresztett arra, hogy mekkora felelőségünk van – mondta, hozzátéve, hogy mindannyiuk feladata – nemcsak ezé a két emberé –, hogy felemeljék demokrácia fáklyáját. – Joe Biden feladata, hogy újjáélessze Amerika lelkét és áthidalja a megosztottságot – tette hozzá a politikus, aki szintén megmérettette magát a 2020-as elnökválasztáson.

Az ünnepségen Leo Jeremiah O’Donovan apát kérte Isten áldását Joe Bidenre és az új kormányra. Ezt követően Lady Gaga énekelte el az amerikai himnuszt a tengerészgyalogos zenekar kíséretében, az énekesnő ruháján egy arany békegalamb szerepelt. A ceremónián a latina Jennifer Lopez is fellépett és elénekelte az America the Beautiful című ikonikus dalt.

Eközben bombariadó volt a Legfelsőbb Bíróság épületénél. Átvizsgálták a helyiségeket, majd úgy döntöttek, nem evakuálják az épületből az embereket – tudta meg a CNN, amely arra figyelmeztet, hogy ennek az intézmények szimbolikus szerepe van az elnöki beiktatás szempontjából.

Joe Biden és Kamala Harris megérkezik az amerikai törvényhozás épületébe az elnöki beiktatásra

A beiktatási ceremóniára magyar idő szerint délután négy óra körül kezdtek el megérkezni a meghívottak. A sort a korábbi elnökök, Barack Obama, George Bush és Bill Clinton nyitották, utánuk következtek a kongresszus vezető tisztségviselői és képviselői. Facebook-posztja szerint a helyszínen volt Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete is. Szimbólum értékű, hogy Joe Biden elnöki beiktatásán a Black Lives Matter mozgalom ikonikus alakjainak családtagjai is jelen voltak.

Nem sokkal később megérkezett az amerikai törvényhozás épületébe Joe Biden és Kamala Harris. A megválasztott elnök és alelnök díszegyenruhás tengerészgyalogosok sorfala között sétált fel a lépcsősoron. Mielőtt beléptek a kapun, visszafordultak és integettek a jelen lévőknek. Joe Biden mellett felesége, Kamala Harris mellett férje állt.

Magyar idő szerint 16 óra 45 perckor hivatalosan is megkezdődött a beiktatási ceremónia. Először három korábbi elnök és feleségeik vonultak be, őket követték a legfelsőbb bizottság tagjai, majd a törvényhozás vezető képviselői. A korábbi first lady-k sorában különösen fontos Hillary Clinton, aki 2016-ban Trump kihívója volt az elnökválasztási csatában. A beiktatási ünnepségre egy lila ruhában érkezett. A lila szín jelentése szerint az átalakulást és az erőt jelképezi.

Magyar idő szerint idő szerint negyed hatkor lépett az emelvényre a megválasztott alelnök Kamala Harris és férje. Hillary Clintonhoz hasonlóan ő is lila ruhát viselt, amely egy feltörekvő amerikai tervező munkája. Nem sokkal utána lépett az emelvényre a megválasztott elnök Joe Biden és felesége Jill Biden. A Capitolium kapuján kilépve, a lépcsőn lesétálva először Barack Obamához fordult.

Donald Trump nem vett részt a ceremónián, de alelnöke, Mike Pence és felesége ott volt.

Az Egyesült Államok éléről leköszönő Donald Trump magyar idő szerint kora délután hagyta el a Fehér Házat. – Életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy az elnökük lehettem. Mindig harcolni fogok önökért. Sok sikert és eredményeket kívánok az új kormánynak. Megteremtettük az alapot ehhez – mondta utolsó elnöki beszédében az Andrews bázison. Donald Trump azzal zárta, hogy „visszatérünk valamilyen formában”. A Wall Street Journal cikke szerint Trump a múlt héten felvetette, hogy új politikai erőt indítana „Patrióta Párt” néven.