Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke

Szerző: | 2021. január 20., 16:46 | Külföld

Joe Biden leteszi hivatali esküjét John Roberts, a legfelsõbb bíróság elnöke elõtt a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án (Fotó: MTI/AP/Pool/Saul Loeb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Győzelmet ünneplünk: az emberek szava döntött – ezt mondta beiktatása után Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok új elnöke. A demokrata politikus az összefogás fontosságát hangsúlyozta, mind a társadalom megosztottsága, mind pedig a koronavírus-járvány elleni harcban. Történelmi kihívásokról is beszélt, itt említette – többek között – a klímaváltozást vagy éppen a szélsőséges fehér felsőbbrendűség leküzdését.

HIRDETÉS - AIP

A családi bibliára tett kézzel tette le az esküt – magyar idő szerint szerdán délután hat óra előtt – így hivatalosan is Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke. John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke iktatta be hivatalába. Nem sokkal korábban Kamala Harris alelnököt Sonia Sotomayor a legfelsőbb bíróság első latin-amerikai származású tagja eskette fel a hivatalára.

HIRDETÉS - AIP

– Ez Amerika napja, ez a demokrácia napja, a történelem és a remény napja – mondta Joe Biden az eskütétele utáni beiktatási beszédében. – Győzelmet ünneplünk: az emberek szava döntött. Megtanultuk, hogy a demokrácia értékes, törékeny és ebben a pillanatban győzött – tette hozzá. Szavai szerint annak ellenére, hogy néhány nappal ezelőtt még tüntetők rohamozták meg a törvényhozás épületét, az amerikaiak összefogásának köszönhetően megvalósult a békés hatalomátadás.

Joe Biden arról is beszélt, hogy történelmi kihívásokkal kell most megküzdeni. Ezek között említette a koronavírust, a klímaváltozást, az egyenlőség megteremtését, a szélsőséges fehér felsőbbrendűség leküzdését. A társadalom megosztottsága – mint mondta – mély, de nem új jelenség. Majd azt hangsúlyozta, hogy történelem azonban bebizonyította, hogy krízishelyzetekben össze tudnak fogni. – Összefogás nélkül nincs béke, nincs nemzet. Ebben a történelmi pillanatban az összefogás az előre vezető út. Ha ezt meg tudjuk tenni soha nem fogunk elbukni – fogalmazott.

Az Egyesült Államok új vezetője kiemelte: „Mindenki elnöke leszek”. Ugyanolyan keményen fog harcolni azokért akik rá szavaztak és azokért is akik, nem. Az egyet nem értés ugyanis szavai szerint nem vezethet széteséshez.

Joe Biden beszédében kitért a koronavírus-járványra is, azt hangsúlyozva, hogy az előttük álló munkában szükségük lesz egymásra. – A járvány legnehezebb és leghalálosabb szakaszába lépünk most. Közösen azonban túl tudjuk magunkat tenni ezen – mondta, majd arra kért mindenkit, hogy gondoljon a koronavírus áldozataira.

Végül arról beszélt, hogy Amerika megmérettetett és megerősödve jött ki a küzdelemből. – Újraépítjük a szövetségeinket. Nem erővel, hanem a példa erejével fogunk vezetni – hangsúlyozta. Az amerikai elnök hozzátette: megvédtük a demokráciát itthon és a demokrácia jelzőfénye leszünk külföldön.

Az elnöki beszéd után Garth Brooks country-énekes az Amazing Grace című keresztény imát énekelte el.

A beiktatási ceremóniát Amy Klobuchar demokrata szenátor nyitotta meg. – Az ünnepség az amerikai demokrácia ünnepe, egy olyan napon amikor mindannyiunknak a demokrácia őrzőinek kell lennünk. Amikor két héttel ezelőtt a tömeg megrohanta a törvényhozás épületét, mindannyiunkat ráébresztett arra, hogy mekkora felelőségünk van – mondta, hozzátéve, hogy mindannyiuk feladata – nemcsak ezé a két emberé –, hogy felemeljék demokrácia fáklyáját. – Joe Biden feladata, hogy újjáélessze Amerika lelkét és áthidalja a megosztottságot – tette hozzá a politikus, aki szintén megmérettette magát a 2020-as elnökválasztáson.

Az ünnepségen Leo Jeremiah O’Donovan apát kérte Isten áldását Joe Bidenre és az új kormányra. Ezt követően Lady Gaga énekelte el az amerikai himnuszt a tengerészgyalogos zenekar kíséretében, az énekesnő ruháján egy arany békegalamb szerepelt. A ceremónián a latina Jennifer Lopez is fellépett és elénekelte az America the Beautiful című ikonikus dalt.

Eközben bombariadó volt a Legfelsőbb Bíróság épületénél. Átvizsgálták a helyiségeket, majd úgy döntöttek, nem evakuálják az épületből az embereket – tudta meg a CNN, amely arra figyelmeztet, hogy ennek az intézmények szimbolikus szerepe van az elnöki beiktatás szempontjából.

Joe Biden és Kamala Harris megérkezik az amerikai törvényhozás épületébe az elnöki beiktatásra
Joe Biden és Kamala Harris megérkezik az amerikai törvényhozás épületébe az elnöki beiktatásra

A beiktatási ceremóniára magyar idő szerint délután négy óra körül kezdtek el megérkezni a meghívottak. A sort a korábbi elnökök, Barack Obama, George Bush és Bill Clinton nyitották, utánuk következtek a kongresszus vezető tisztségviselői és képviselői. Facebook-posztja szerint a helyszínen volt Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete is. Szimbólum értékű, hogy Joe Biden elnöki beiktatásán a Black Lives Matter mozgalom ikonikus alakjainak családtagjai is jelen voltak.

Nem sokkal később megérkezett az amerikai törvényhozás épületébe Joe Biden és Kamala Harris. A megválasztott elnök és alelnök díszegyenruhás tengerészgyalogosok sorfala között sétált fel a lépcsősoron. Mielőtt beléptek a kapun, visszafordultak és integettek a jelen lévőknek. Joe Biden mellett felesége, Kamala Harris mellett férje állt.

Magyar idő szerint 16 óra 45 perckor hivatalosan is megkezdődött a beiktatási ceremónia. Először három korábbi elnök és feleségeik vonultak be, őket követték a legfelsőbb bizottság tagjai, majd a törvényhozás vezető képviselői. A korábbi first lady-k sorában különösen fontos Hillary Clinton, aki 2016-ban Trump kihívója volt az elnökválasztási csatában. A beiktatási ünnepségre egy lila ruhában érkezett. A lila szín jelentése szerint az átalakulást és az erőt jelképezi.

Magyar idő szerint idő szerint negyed hatkor lépett az emelvényre a megválasztott alelnök Kamala Harris és férje. Hillary Clintonhoz hasonlóan ő is lila ruhát viselt, amely egy feltörekvő amerikai tervező munkája. Nem sokkal utána lépett az emelvényre a megválasztott elnök Joe Biden és felesége Jill Biden. A Capitolium kapuján kilépve, a lépcsőn lesétálva először Barack Obamához fordult.

Donald Trump nem vett részt a ceremónián, de alelnöke, Mike Pence és felesége ott volt.

Az Egyesült Államok éléről leköszönő Donald Trump magyar idő szerint kora délután hagyta el a Fehér Házat. – Életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy az elnökük lehettem. Mindig harcolni fogok önökért. Sok sikert és eredményeket kívánok az új kormánynak. Megteremtettük az alapot ehhez – mondta utolsó elnöki beszédében az Andrews bázison. Donald Trump azzal zárta, hogy „visszatérünk valamilyen formában”. A Wall Street Journal cikke szerint Trump a múlt héten felvetette, hogy új politikai erőt indítana „Patrióta Párt” néven.

Címkék: Amerikai Egyesült Államok, Joe Biden, Kamala Harris


Orbán a bukásra is készül

Orbán a bukásra is készül

„Aki beleszól a közügyekbe, megnézheti magát” – Krekó Péter és Kéri László politológusok százmilliárdok bespájzolásáról, Karácsony és Márki-Zay esélyeiről és arról, miért nem száll le a Fidesz a magas lóról.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest