Biden 100 nap alatt 100 millió ember beoltását tervezi

Biden 100 nap alatt 100 millió ember beoltását tervezi

Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök és felesége, Jill Biden misén vesz részt a washingtoni Szent Máté apostol-székesegyházban 2021. január 20-án, az elnöki beiktatás napján (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány elleni védekezést segítő rendeleteket adott ki csütörtökön Joe Biden.

Az új amerikai elnök azt mondta, a következő hónapban elérheti a halottak száma a félmilliót (most 406 ezer). Azt is mondta, hogy felgyorsítják az oltási programot és növelik a tesztelést, valamint általánossá tennék a maszkviselést.

Tíz intézkedést hozott Joe Biden, azt mondta, hogy hónapokba fog telni még a világjárvány legyőzése, de Amerika átvészeli ezt, ha az emberek összefognak.

„Ez egy háborús vállalkozás” – mondta, és megismételte, hogy már több amerikai halt meg a világjárványban, mint az egész második világháborúban.

Kijelentette, első 100 hivatali napján 100 millió ember beoltását tervezik, ezt „nemzetünk valaha vállalt egyik legnagyobb operatív kihívásának" nevezte. Az elnök átláthatóságot ígért, és azt, hogy a tudósok szabadon dolgozhatnak.

Anthony Fauci, a szövetségi kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa arról beszélt, hogy reméli, nyár végéig a lakosság 70-85 százalékát beolthatják. és akkor őszre visszajöhet bizonyos fokú normalitás.

Beszélt arról is, hogy a legfőbb gondja az oltásszkeptikusok meggyőzése. Hozzátette: tárgyaltak a gyártókkal, hogy több oltóanyagot állítsanak elő. Egyes regionális tisztviselők arról számoltak be, hogy kifogytak a rendelkezésre álló vakcinákból.

Az egyik elnöki rendeletben szerepel, hogy az Egyesült Államokba repülőgéppel beutazóknak az indulás előtt teszteltetniük kell magukat, és megérkezésük után karanténba kell vonulniuk. Egy másik rendelet arról szól: az Egyesült Államok támogatja, hogy legyen egy globális terv a koronavírus ellen, amelynek keretében a gazdag országok segítenék a szegényebbeket a kellő mennyiségű oltóanyaghoz való hozzájutásban. Ehhez az elnök a kongresszustól kér majd pénzügyi forrásokat.

Címkék: Joe Biden, koronavírus