Navalnij hívei készülődnek, Putyin lesújt

Navalnij hívei készülődnek, Putyin lesújt

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nemrég letartóztatott ellenzéki politikus hívei, de az orosz állam is a hétvégére készülődik. Úgy tűnik, egyaránt úgy látják: ha a most szombati tüntetést nem sikerül kordában tartani, az meghatározó lehet a következő hetekre, hónapokra nézve.

Alekszej Navalnij tüntetni hívta a támogatóit, és úgy tűnik, ők készek is lesznek kiállni a korábban megmérgezett, börtönbe vetett politikus mellett. Az orosz állam pedig láthatóan tart is ettől, így minden erejével igyekszik elrettenteni a demonstrálni igyekvőket.

Péntek délelőtt érkezett a hír, hogy Navalnij után elkezdték lekapcsolni a segítőit is. Elvitték a politikus sajtótitkárát, két ügyvédjét, illetve azt, aki segített neki feltárni egy négyszázmilliárd forintért felhúzott fekete-tengeri palota ügyét.

Számos városban letartóztatták a politikus azon segítőit is, akik most a tüntetések szervezésében vettek részt. Legalább hatvanöt városba hirdettek meg ugyanis demonstrációt, többek közt olyanokba, mint Krasznodar, Kalinyingrád vagy Vlagyivosztok. Kira Yarmysh sajtótitkár arról számolt be a brit The Guardian cikke szerint, hogy a rendőrség azzal fenyegette, rátöri az ajtót. Miután előzetesbe helyezték, még tudott üzenni a Twitter-oldalán, mindenki kötelességének nevezve a szombati tüntetésen való részvételt. Szerinte akik jólétet és szabadságot akarnak Oroszországban, azoknak utcára kell vonulniuk. Január 23-ának legendássá kell válnia – írta börtöncellájából.

Márpedig az orosz fiatalok közül sokan Navalnij mellett állnak. Többen utcára vonultak 2017-ben is, miután Navalnij beszámolt a Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel szembeni vizsgálódása eredményéről. Korrupcióellenes tevékenysége népszerű a közösségi médiában aktívak körében, többen a TikTokon és Facebookon állnak ki a tiltakozás mellett. Az orosz hatóságok emiatt is azzal fenyegetőznek, hogy lekapcsolják ezeket a portálokat, amennyiben azok nem törlik a Navalnij-párti tüntetésre való felszólításokat. Egyben az orosz médiát is presszionálják, hogy semmilyen módon ne népszerűsítse a tüntetéseket, ne is biztosítson azoknak nyilvánosságot. Pénteken pedig a moszkvai rendőrkapitányság is közölte, hogy bárkit, aki a demonstrációkon való részvételre buzdít az interneten, eljárás alá vonnak.

Navalnijt jelenleg egy hónapra tartóztatták le, de jóval hosszabb büntetés kiszabásával fenyegetik őt. Több évtizedre is lecsukhatják őt, ha újabb ügyekkel vádolják meg, felülvizsgálva a 2014-ben kiszabott három és fél éves büntetését.

Pedig eközben vezető európai politikusok követelik szabadon bocsátását, illetve megmérgezésének kivizsgálását: pénteki telefonbeszélgetése során erre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz államfőt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

„Putyin elnökkel folytatott mai beszélgetésem során megismételtem, hogy az Európai Unió egységesen elítéli Alekszej Navalnij letartóztatását, és azonnali elengedését sürgeti” – írta a Twitteren az EU-tagállamok csúcsvezetőit tömörítő testület elnöke.

Az orosz ellenzéki politikus a héten tette közzé leleplező videóját Putyin tengerparti luxusvillájáról. A kétezerötszáz négyzetméteres komplexumot a Fekete-tenger mellett húzták fel, és van benne üvegház, mozi, kaszinó, uszoda és a tengerpartra vezető, speciális alagút is. Mindezért a Korrupcióellenes Alapítvány szerint százmilliárd rubelt, azaz egymilliárd-háromszázötven-millió dollárt adtak ki.

Navalnij emberei arra jutottak, a palota harminckilencszer nagyobb Monacónál, és egyszerre megközelíthető a szárazföldről, a tengerről és a levegőből is. A palota körül van egy hétezer hektáros ütközőzóna is, ami a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tulajdonában van. A komplexumba érkező autóknak több ellenőrzőponton kell áthaladniuk, a személyzetnek pedig még azt is tiltják, hogy kamerás mobilt tartsanak maguknál.

A palotát 2005 és 2010 között építették, Szergej Kolesznyikov orosz üzletember pedig 2010-ben egy Medvegyevnek írott levélben leplezte le az épületet. Szerinte maga Putyin rendelte meg az építkezést, méghozzá egymilliárd dollárnyi, illegálisan felhasznált pénzből. Kolesznyikov ezt követően kénytelen volt elmenekülni az országból. Az épület jelenlegi tulajdonosa a Binom cég, amely Putyin unoköccséhez, Mihail Selomovhoz köthető.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint valójában nincs is ilyen épület, a most nyilvánosságra hozott információk pedig korábbi állítások újrafelhasznált verziói. Peszkov elmondása szerint mindez hazugság, és sok éve elmondták már, hogy Putyinnak nincs palotája Gelendzsikben.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.