Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Nem elég, hogy fertőzőbb, halálosabb is lehet a brit koronavírus-mutáció

Szerző: | 2021. január 22., 19:11 | Külföld

Boris Johnson bejelenti a zárlatot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem végleges adatok szerint az először tavaly szeptemberben azonosított, B.1.1.7 jelű angol vírusvariáns nemcsak sokkal fertőzőbb, hanem halálosabb is a korábbiaknál – erről Boris Johnson miniszterelnök számolt pénteki sajtótájékoztatóján a BBC híradása szerint.

HIRDETÉS - AIP

Az Új- és Feltörekvő Légúti Vírusfenyegetések elleni Tanácsadó Csoport (Nervtag) tudósai arra jutottak, egyes bizonyítékok szerint az új variáns növeli a halál kockázatát, de azért még jelentős a bizonytalanság az adtok értékelése körül.

HIRDETÉS - AIP

A kutatók megvizsgálták, mekkora a halálozás esélye a régi illetve az új mutációval megfertőződött pácienseknél, és arra jutottak, hogy utóbbi esetében 30 százalékkal magasabb. Példájuk szerint ezer 60 év feletti beteg közül mintegy tízen halhatnak meg, ha a korábbi vírusvariánssal fertőződnek, ám a halálozási szám 13-ra nő, ha az új mutációt kapják el a betegek.

A friss tanulmány szerint az új mutáns 56 százalékkal terjed gyorsabban a korábbiaknál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világ legalább hatvan országában – köztünk hazánkban – mutatták ki eddig a Nagy-Britanniában azonosított új koronavírustörzset, csak az elmúlt egy hétben tíz újabb országban tűnt fel a mutáció. 

A brit koronavírus-járvány egyébként épp a napokban mutatta a lassulás jegyeit, az új fertőzések dinamikáját mérő R reprodukciós mutató becslési sávja országos átlagban jelenleg 0,8 és 1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-10 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testülete, a SAGE számítási módszertana szerint a 0,8 és 1 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy az új koronavírus-fertőzések száma 1 és 4 százalék közötti ütemben csökken Nagy-Britanniában minden egyes nap.

Címkék: Boris Johnson, koronavírus, koronavírus-mutáció, SAGE


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest