Biden kabinetfőnöke szerint Trumpéknak nem volt oltási terve

Biden kabinetfőnöke szerint Trumpéknak nem volt oltási terve

Egészségügyi dolgozók a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cég koronavírus elleni vakcináját adják be a Tudor farmon dolgozó munkásoknak a kaliforniai Meccában 2021. január 21-én (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kaotikusnak és nagyon korlátoltnak nevezte a napokban távozó Trump-kormányzat koronavírussal kapcsolatos oltási intézkedéseit az új amerikai elnök, Joe Biden kabinetfőnöke. A brit közszolgálati BBC által idézett Ron Klain szerint a korábbi szövetségi kabinetnek nem volt oltási terve, ahogy arról sem készítettek menetrendet, hogy hogyan osszák szét országszerte az oltóanyagokat. „Ennek semmi nyomát nem találtuk a Fehér Házban” – mondta az NBC hírtelevíziónak nyilatkozó Klain.

A fejetlenséget jól mutatja, hogy az atlantai járványügyi központ, a CDC szerint miközben szombatig 41 millió dózist osztottak szét Egyesült Államok szerte, addig ebből mindössze 20,5 millió adagot adminisztráltak.

Joe Biden első rendelkezései között számos járványügyi intézkedésről döntött: így az oltások és a tesztelések felpörgetéséről. Egyúttal maszkviselésre kérte a lakosságot, hogy azzal is fékezni tudják a vírus terjedését. Ambiciózus tervében Biden elnök célként tűzte ki, hogy száz nap alatt 100 millió amerikai kapjon védőoltást. Ezzel összefüggésben pedig egy 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot nyújt be a washingtoni törvényhozásnak.

A friss adatok szerint a koronavírussal a világon leginkább sújtott Egyesült Államokban a hétvégén átlépte a 25 milliót a regisztrált fertőzöttek száma, azaz a lakosság több mint 7,6 százaléka kapta el már a kórt. A hivatalos adatok szerint pedig mintegy 418 ezer halálesetet kötnek a koronavírushoz.

Ami az oltásokat illeti, a jelenlegi adatok szerint az Egyesült Államok a negyedik helyen áll a legtöbb beoltott tekintetében. A listát vasárnap a lakosság 38 százalékának beoltásával Izrael vezette. Ugyanez az arány az Egyesült Arab Emírségekben 22,7, az Egyesült Királyságban 8,1, míg az Egyesült Államokban 5,3 százalék.