Forrnak az indulatok a Vajdaságban a migránsok miatt

Forrnak az indulatok a Vajdaságban a migránsok miatt

A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál 2020. február 6-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába tett ígéretet Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter november végén arra, hogy a jövőben csak engedéllyel tartózkodhatnak migránsok a befogadó központokon kívül, a magyar határ menti települések számára egy fokkal sem lett könnyebb a helyzet. Ráadásul mostanra egyre több olyan tűzeset történik, ami mögött a migránsokat sejtik, akik a hideg miatt az utolsó éghető holmikat is eltüzelik az elhagyott házakban. Ilyen körülmények közepette aligha meglepő, hogy sokan már a szerb szélsőségeseket is szívesen látnák, hogy rendet teremtsenek végre a településükön.

A szerb belügyminiszter novemberi bejelentése után többször is megjelent a szerb rendőrség a határ menti magyar többségű településeken, hogy elszállítsák a migránsokat. A Magyar Hang december elején bejárta ezeket a településeket, ahol lapunk azzal szembesült, hogy korántsem sikerült maradéktalanul összegyűjteni és elszállítani a migránsokat a befogadó központokba. Horgosi tartózkodásunkkor így folyamatosan érkeztek a belgrádi, szabadkai és zombori rendszámú taxik a faluközpontba, amihez a rendőrségnek láthatóan nem volt sok szava. Pedig a helyiek elmondták: Vulin nyilatkozata után egyszer már összegyűjtötték a migránsokat és azt mondták, hogy a déli határra, Presevóba viszik őket az ottani táborba. Csakhogy néhány nap múlva újra átjáróház lett a falujuk.

Hasonló állapotokkal találkoztunk a szerbiai Kelebián is: miközben bejártuk a magyar határtól alig néhány száz méterre húzódó utakat, több taxis is megfordult, akik láthatóan nem zavartatták magukat amiatt, hogy embercsempészet részesei lettek. De a szerb hatóságok szélmalom-harcára utalnak a magyar rendőrség számai is: a Police.hu honlap adatai szerint csak január első hetében 1247 megakadályozott határátlépés történt, 1058 migránst feltartóztattak, majd az IBH-kapun átkísértek, 26 embert pedig elfogtak, előállítottak, majd eljárás alá vontak.

Mindezek után nem véletlen, hogy a határ menti településeken egyre többen zúgolódnak a taxisok tevékenysége ellen, akik nem egyszer annyira arcátlanul reklámozzák magukat a migránsoknak, hogy még arab nyelvű szórólapokat is osztogatnak nekik az áraikról. És bár a szerb rendőrség az utóbbi időben mégis aktivizálta magát, hogy kézre kerítse ezeket a sofőröket, a letartóztatásoknak egyelőre nincs elrettentő erejük.

Tovább borzolta az indulatokat, hogy az elmúlt hetekben megszaporodtak a gyanús tűzesetek a határ menti magyar településeken. Januárban a magyar-szerb-román hármashatárnál történt több ilyen eset Magyarmajdányban és a vele szinte összenőtt Rábé településen. Majdányban legutóbb egy elhagyatott ház gyulladt ki valószínűleg azért, mert a migránsok nem találtak tűzhelyet, így a szoba közepén raktak tüzet, hogy afölött melegedjenek. Rábén viszont arra gyanakodnak a helybeliek, hogy szándékos gyújtogatás történt egy elhagyott házban, mert korábban egy másik migránscsoport már összeállított téglákból egy tűzhelyet, mégis máshol lobbantak fel a lángok. És bár a szerb tűzoltóság minden tűzesethez kivonult, az elkövetők egyik esetben sem kerültek kézre. Ezért a hármashatár környékiek attól tartanak, hogy a gyújtogatásokból még nagyobb problémák is lehetnek, ugyanis az elhagyatott házakból könnyen átterjedhet a tűz a lakott épületekre.

Mivel a szerb hatóságok nem tudják megfékezni az újonnan érkezőket, sőt az újabb és újabb tűzesetek is arra utalnak, hogy nem veszik komolyan ezeket az eseteket, sokan már a nagyrészt szerb nacionalistákból verbuválódott „Népi Őrjáratokat” is szívesen látnák a településükön. Ez a lazán szerveződő kezdeményezés még Belgrádban alakult meg másfél évvel ezelőtt, amikor a szerb sajtó egyre többet cikkezett a migránsok által elkövetett bűncselekményekről. Ugyan a hatóságok gyanúsan néztek a Belgrádban járőröző civilekre, akik a Branko hídja és a buszpályaudvar közötti parkban megjelentek, nem léptek fel ellenük keményen.

A szervezetnek azóta több tízezres rajongótábora is van a Facebookon, itt legutóbb azt írták a szervezők a tulajdonosoknak, hogy ha migránsok telepednek be a házukba, hívják csak a Népi Őrjáratot, hogy együtt dobják ki az illetéktelen behatolókat minden házból, amit azok illegálisan foglaltak el. Az önjelölt járőrök decemberben egyszer már ellátogattak a magyarlakta a településekre, ahol többen is panaszkodtak nekik a migránsokra. Az elmúlt hetekben bekövetkezett tűzesetek miatt most sokan úgy gondolják, hogy akár a szerb nacionalistákat is oda kellene hívni a falujukba, hogy tegyenek végre rendet.